Дългогодишният говорител на бившия диктатор Слободан Милошевич и сегашен министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич отправи поредните си груби нападки срещу България и нейния премиер Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Според публикацията пред държавната телевизия РТС Дачич призовал:

„Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел.”

Така сръбският дипломат №1 е коментирал призива на нашия премиер Борел да защитава интересите на ЕС.

От българското Външно министерство припомнят, че в Познан по време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Северна Македония Бойко Борисов бе попитан как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово.

Българският премиер отговори:

„По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.“

Според Дачич „позицията на ЕС е, че Косово не е независимо”. Това обаче не е истина. Общо 23 държави на ЕС вече са признали независимостта на Косово, припомня БГНЕС.

„Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден”, каза със заканителен тон Ивица Дачич, чиято страна не е член на ЕС.

От Външно реагираха веднага с привикване на сръбския посланик.

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия в Република България Владимир Чургус ще бъде извикан в понеделник в МВнР. Повод за срещата е изказване на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан, съобщиха и от МВнР.

По време на разговора щяла да бъде припомнена подкрепата за европейската интеграция на Сърбия, която до момента оказва България. От наша страна щял да бъде повдигнат и въпросът как такива изказвания на партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения.

Косово обяви независимост през февруари 2008 г. До момента над 100 държави са признали независимостта му, включително и България.