Делян Пеевски и Ахмед Доган може и да са полезни. Партиите са като бизнеса - един човек е начело и той решава кого да отстрани - това не е дъвка за всеки. В капитала едно нещо струва толкова, колкото му вземеш. Пърформансите на луканките определят вече културния вкус на обществото.

Това са част акцентите от днешното участие на бившия министър на културата, сега председател на ресорната парламентарна комисия Вежди Рашидов, в сутрешния блок на бТВ. Според анонса Рашидов, който е и един от най-изявените ни скулптори, трябваше да коментира основно скандала с фалшивите картини в галерия "Структура", но разговорът тръгна във всякакви посоки.

"Делян Пеевски мисля, че е полезен. Прави законопроекти. Разбира се, хубаво е да го виждаме по-често в парламента", започна коментарът на Рашидов по така актуалното напоследък идване на Пеевски на работа в Народното събрание (макар да е за не повече от половин час).

По думите на председателя на комисията по култура Пеевски и колегите му депутати от ДПС са направили "няколко интересни законопроекта" и даде пример с регулацията в медийното законодателство, каквато самият Рашидов отдавна приветства. Водената от него комисия се занимава и с медийни въпроси.

"Не мога да коментирам Пеевски, той си е от ДПС човекът. Сервилните хора да се изкажат. Законът не му пречи да идва и да не идва. Основната му работа е да прави законопроекти, той вкарва", допълни Рашидов по адрес на колегата си депутат от Движението.

А за една друга известна личност от ДПС - почетния председател Ахмед Доган, посочи:

"Да се надяваме, че ще получим по-евтин ток."

Последното бе по повод новото битие на Доган като собственик на ТЕЦ-Варна и пристанището към него, което е на път да изземе функциите на държавния порт.

Рашидов бе помолен да коментира и отсъствието на бившия втори в ГЕРБ - разжалвания от Бойко Борисов заради "Апартаментгейт" Цветан Цветанов. 

"Трябва да си дадем ясно сметка, че всяка партия е като бизнеса - има един създател - създател на ГЕРБ е Бойко Борисов, и вътрешните проблеми трябва да се решават вътре в партията. 

Лютви Местан няма път към ДПС вече. Както и много други, които се опитаха. Естествено е в ГЕРБ да се случи същото, ГЕРБ е нормална партия. Партийните проблеми ще ги решат лидерите на партиите и така е редно. Аз не искам да дрънкам като разни анализатори. Като в семейството е - разделят се. Вътрешнопартийните проблеми не са дъвка за всеки. 

Борисов е шефът, той си я направи, регистрира, управлява и решенията са си негови", отсече ексминистърът.

Той коментира и приключилата проверка на КПКОНПИ за конфликта на интереси от редица лица, в това число самият Рашидов, заради сигнали за придобиването на съмнително евтини имоти. Разбира се, въпросната проверка не уличи нито един властимащ в конфликт на интереси. Както и няколко депутати от опозицията.

"Само един глупав човек може да реши, че от това ще изкара конфликт на интереси. Още не разбираме, че в демокрацията, в капитала, едно нещо е като картината - струва толкова, колкото й вземеш. Пазарна икономика", посочи Рашидов.

По думите му "доста е мешана салата" при тези, които критикуват.

"Нито един имот не е на пазарни цени. Ще зареват онези, които много охотно говорят по тази тема - всички купуват на данъчна оценка. Чакайте да се успокоим малко - всички купуват на данъчна оценка", разкри вече известното бившият министър.

А по собствения си апартаментен казус посочи: "Моето ДДС забравят да го сложат. Не е 900 евро, а над 1000 (квадрата, б.р)."

"На чертеж ги взех. Аз пък не можах да мина покрай изкопа", съжали Рашидов, че не е имал късмета на бившата (заради своя апартамент) правосъдна министърка Цецка Цачева, която минала покрай изкопа на нова сграда, харесала мястото и си купила апартамент на зелено.

Според него, за да уличиш някого в престъпление, трябва да го докажеш, което в случая не е било направено:

"Това се доказва. Изкарваш един, доказваш го и ще го ковнеш. Пак казвам, това е пазарна икономика - ако искат, ще ти го подарят, ако искат - ще ти го продадат."

За Рашидов случаят с галерия "Структура" "е за затвор" и проблемът с пазара на изкуството у нас е голям. Според бившия министър трябва да има много строги наказания, които трябва да минат през промяна в законодателството.

"Може ли собственикът на "мола" да казва - слава богу, че изядохте много развалено сирене... Това е за дебати. Това е за затвор. Тук не става въпрос за една грешка. А става въпрос, че за малкия пазар на изкуство в България това е срив. За мен е недопустимо да измием виновните, да ги облеем с душ да са красиви", заяви бившият ресорен министър, визирайки оправданията и медийната офанзива от някои журналисти за оправдаване на случая "Структура".

"Този проблем навсякъде го има", заяви още Рашидов и допълни, че законът у нас трябва да е по-строг и да се прилага. По думите му след дрогата на черния пазар следват антиките и изкуството по размер. "Много сериозно разчитам това да се пресече, защото сме срам за Европа", посочи той.

Ексминистърът коментира и културата в България като цяло: "От пърформансите на луканките до шишетата на бианалетата - те определят вкуса на обществото вече, те не излизат от телевизиите."