В ЕС трябва да бъде избран нов председател на ЕК, Европейския съвет и Европейската централна банка, Европейския парламент и на външната политика на Съюза. В неделя лидерите ще се върнат в Брюксел за поредната среща, в която ще се опитат да намерят компромис, предаде "Файненшъл таймс".

Съгласно договорите си ЕС трябва да зачита „географското и демографското разнообразие“ при назначенията на ръководители на институциите. По-важно е обаче до каква степен ще са ефективни те в дейността си. Най-високопоставените служители на Съюза трябва да представляват европейците, а не тесни национални или партийни политически интереси. 

Ето кои са най-подходящите кандидати за позициите по високите етажи на ЕС според "Файненшъл таймс".

Маргрете Вестагер: председателка на ЕК

Като еврокомисар на конкуренцията тя следеше дейността на американските технологични компании, като също така се изправи и срещу Париж и Берлин, за да защити интересите на европейските потребители.

Датчанката е определяна за почтена, смела и разполага с модерна стратегическа визия. Тя ще направи Европа регулаторна суперсила, но ще избегне асоциациите с протекционизма. Вестагер също така не се притеснява от Тръмп.

Ерки Ликанен - президент на Европейската централна банка (ЕЦБ)

Финландецът може и да не разполага с въображението и техническите познания на французина Беноа Кьоре. Но вероятно ще бъде по-добър президент на ЕЦБ. Той подкрепя неконвенционалната парична политика на Марио Драги.

Ликанен притежава политическия опит и лидерските умения, за да „продаде“ политиката на ЕЦБ на скептично настроените северноевропейци.

Ангела Меркел - председателка на Европейския съвет

Канцлерката на Германия многократно изключваше възможността да заеме поста на председател на Европейския съвет. Според "Файненшъл таймс" тя трябва да бъде убедена в това. Меркел е уважавана от колегите си и е позната по целия свят.

Тя защитава международния ред, основан на правилата и принципите, който ЕС трябва да защитава и притежава необходими лични качества като търпение и издръжливост.

Меркел поддържаше напредъка на ЕС въпреки размирните времена и остава популярна в Германия. 

Кристалина Георгиева - върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност

Българката, която е действащ президент на Световната банка, е сред най-изявените европейски лица. Тя би била отлична ръководителка на външната политика на Съюза, предава "Файненшъл таймс".