Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От утре до края на септември класически филми от целия ЕС ще бъдат прожектирани безплатно на различни места в 13 държави от ЕС, съобщи днес Европейската комисия.

Някои от творбите са реставрирани.

България не е сред тези страни. Най-близкото за нас място е Солун, където на 4 септември киноманите биха могли да видят италианския шедьовър „Ново кино Парадизо“ (1988 г.). Филмът на Джузепе Торнаторе ше се прожектира на открито на площад „Аристотел“.

Избраните за прожекции места са както столици, така и в малки градове. Те са част от по-широкия процес за реставрация и цифровизация на филмовото наследство, отбелязват от ЕК.

Сезонът започва утре на Филмовия фестивал в италианския град Болоня. На него ще бъдат представени някои от реставрираните филми, заснети чрез цветовата система Chronochrome на Gaumont - една от най-ранните техники за цветно снимане.

Сред класическите творби, които ще бъдат прожектирани през сезона, са „Метрополис“ на Фриц Ланг (1927 г.), „400-те удара“ на Франсоа Трюфо (1959 г.) и други известни заглавия.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.