Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един от най-големите световни празници на киното, филмовият фестивал в Кан, започва на 14 май и повечето специалисти вече имат свой фаворит: Петро Алмодовар.

Прочутият испански режисьор ще представи в града на Лазурния бряг новия си филм „Болка и слава“. В него си партнират двама от любимците му Пенелопе Крус и Антонио Бандерас – в ролята на кинорежисьор, който размишлява за изборите, направени от него в миналото, докато настоящето му се срутва върху него.

Трима лауреати на „Златна палма“ са включени в официалната селекция с новите си филми – Жан-Пиер и Люк Дарден с „Младият Ахмед“ (история за млад белгийски мюсюлманин, който се радикализира и планира да убие учителя си), Кен Лоуч със „Скрит живот“ (A Hidden Life) – за финансовите проблеми на шофьор и съпругата му в съвременна Ангпия, и Терънс Малик със „Sorry We Missed You“ (историческа драма за млад австриец, който през Втората световна война отказва да се бие за Третия райх по религиозни причини).

От официалната програма си струва да споменем и италианския кандидат за наградата – „Предателят“ на Марко Белокио – за първия информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 70-те години. Зомби комедията на Джим Джармуш „Мъртвите не умират“, с Бил Мъри, Адам Драйвър, Тилда Суинтън и Стив Бушеми… който също ще се бори за „Златната палма“, ще открие фестивала.

Засега филмите в най-престижната селекция са 20, но е възможно да бъде добавен и още някой в последния момент. Тази година надеждите са, че това ще бъде „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино, стига работата по него, която все още продължава, да приключи навреме.

Сред известните имена е и френският режисьор Клод Льолуш (също печелил „Златна палма“), но неговият филм „Най-добрите години от един живот“ (The Best Years of a Life) с Жан-Луи Трентинян и Анук Еме ще бъде показан извън състезателната програма. От трейлъра се вижда, че в новия филм са включени и кадри с Трентинян и Еме от „Един мъж и една жена“ – най-прочутата и награждавана творба на Льолуш („Златна палма“, „Оскар“ за чуждоезичен филм и още един за най-добър сценарий, „Златен глобус“).

Жан-Луи Трентинян и Анук Еме в „Най-добрите години от един живот“ на Клод Льолуш

Сред най-интересните заглавия и личности извън конкурса в Кан са биографичната фентъзи драма „Rocketman“ с Тарън Еджъртън в главната роля, за лудите години на Елтън Джон; както и документалният филм, посветен на живота на един велик спортист и противоречива личност, „Диего Марадона“. Рокзвездата и бившият футболист със сигурност ще бъдат сред най-големите атракции на червения килим пред Фестивалния дворец в Кан.

Тарън Еджъртън като Елтън Джон в „Rockеtman“

Седемдесет и второто издание на фестивала започва на 14 май и ще продължи до 25-и.

Площад Славейков

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.