"Тойота" намери място в Книгата на рекордите на Гинес, но не с постижение, свързано с автомобили. Рекордьор стана разработен от компанията хуманоиден робот-баскетболист, успял да отбележи 2020 последователни точни попадения в коша от наказателен удар, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА.

Числото не е случайно и символизира Летните олимпийски игри в Токио догодина. 

В баскетбола наказателният удар е по-сложен, отколкото изглежда. Под напрежение дори най-добрите играчи могат да сбъркат. Рекордьор сред хората е Тед Сейнт Мартин, който в демонстрация през 1996 г. отбелязва удивителните 5221 последователни точни попадения. 

Рекордът за робот обаче е "мизерните" пет попадения. 

Нещата обаче успява да промени хуманоидният робот-баскетболист CUE3, разработен от инженерен екип от "Тойота". 

Проектът, започнал като занимание за запълване на свободното време, се оказва забележително успешен, демонстрирайки потенциала на роботиката и изкуствения интелект. 

Машина с подобна безпогрешна точност вероятно изглежда твърде новаторска. Компанията обаче влага същия дух на техническо новаторство в създаването на роботи, които могат да подпомагат рехабилитацията на хора с травми и недъзи и да изпълняват всекидневни задачи в домашна среда. 

По-ранните версии на роботизирания баскетболист CUE3 се оказват неспособни да се справят с предизвикателството. Рекордьорът на "Тойота" успява да го изпълни за шест часа и 35 минути. Разработчиците му смятат, че това не е пределът на 208-сантиметровия робот-баскетболиста с екип с номер 93.