В Котел е обявено бедствено положение, съобщава Нова тв. Едноименната река на балканския град излезе от коритото си и заля къщи и улици. 20 имота са наводнени, а жителите на три от тях са евакуирани.  Около 80 л/кв.м са били валежите в сряда в Котел., допълва медиятга.

Най-големи поражения в града има на улица „Иглика”, която е изцяло разрушена от наводнението. Отнесени са цели асфалтови пасажи от пътя, а водата е била над 1 метър. Още днес ще се премине към отстраняване на щетите, обяви кметът Коста Каранашев пред Нова.

"Днес ще преминем към отстраняване на материалните щети. Очаквам, че следобед ще успеем да отменим бедственото положение. На ул. „Иглика” ще трябва да влезе тежка техника. Към момента няма бедстващи хора", казва кметът. 

По думите му общината ще се нуждае от финансова помощ, за да отстрани щетите.

"Ще направим максимално бързо каквото можем, за да нормализираме проходимостта по тези улици", добавя още Каранашев. 

"Получихме изключително много сигнали по телефона. Повикахме помощ от Сливен. С приоритет ни бяха бедстващите хора. След като отработихме тези сигнали, преминахме към отводняване, което ще продължи и днес. Наводнените обекти са изключително много", каза представител на пожарната в Котел.

В сряда водата достигна и главния път към прохода Котел-Омуртаг  и затрудни силно трафика. Придошлите води са отнесли и домашни животни. Заради бедствената ситуация кметът свика кризисен щаб.