Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един от сателитите, изведени тази сутрин в околоземна орбита от свръхтежката ракета на „СпейсЕкс” -„Фалкон Хеви” – носи доста необичаен товар: 152 метални капсули, пълни с човешка пепел.

Компания, наречена „Селестис”, организира „небесни погребения” и „вечен покой в космоса” срещу такси, започващи от 5000 долара на 1 грам пепел. Сред нейните (кремирани) клиенти има учени, инженери, астронавти, космически ентусиасти и изследователи, деца и дори актьор от „Стар Трек”, съобщава „Бизнес Инсайдър”.

„СпейсЕкс” са доставяли кремирани останки в орбита и преди, но компанията на Илон Мъск не работи директно със семействата, които искат да почетат паметта на своите починали близки, като изпратят пепелта им в космоса. Отговорността за тази част от мисията е на погребалната агенция „Селестис”.

От основаването си през 1994 г., компанията е изпращала кремирани останки на скъпи покойници извън Земята с 15 различни ракети: осем суборбитални полета (до Космоса и обратно, без да навлиза в орбита), шест в околоземна орбита и с една, която се е разбила на Луната.

През 1998 г. „Селестис“ изпрати на Луната малко пепел от астрогеолога Юджийн Шумейкър, а през 2008-а изведе в орбита останките на актьора от „Стар Трек” Джеймс „Скоти” Дуан (втора капсула с прахта на Дуан бе доставена на Международната космическа станция през 2012 г. в очакване на бъдещ полет на „Ентърпрайз” към далечния космос).

Площад Славейков

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.