Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Като пълноправен член на ЕС и НАТО България може да бъде мост в отношенията между двете организации и Русия".

Ако вярваме на пресцентъра на парламента и на БТА, това е предложила председателката на Народното събрание Цвета Караянчева по време на посещение в Москва днес.

Не помня някой да е питал българите съгласни ли са управляващите ги политици да предлагат родината ни като съоръжение, по което някой да минава от точка А до точка Б и обратно.

Не помня някой да ме е питал и мене лично. Но, ако доживея това да стане, ще отговоря: "Не".

България е моята страна, а не място за преминаване. България е в Европейския съюз и в НАТО. Те са съюзи на споделени ценности. България не е хем в тях, хем между тях и останалия свят, където е принадлежала някога.

Страната ми не е антре, мост, пасарелка, т.е. територия с транпортно-логистично-посредническа функция. 

Разбирам бакалското изкушение да осребриш такава функция, ако случайно си попаднал във властта. Само че то няма нищо общо с понятия като суверенитет, национално достойнство, ценности.

То няма общо и с "общия проект за бъдещето", който представлява нацията. Не споделям проект за България като "коридор" между Изтока и Запада. Искам да знам къде точно принадлежи мястото, в което живея.

Караянчева е направила "мостовия" си демарш в разговор с председателката на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко, ако вярваме на съобщението на прецентъра на Народното събрание и на БТА.

Матвиенко е сред първите руски ръководители, попаднали под санкциите на Европейския съюз и САЩ заради незаконната окупация на Крим от Русия през март 2014 г.

България е гласувала "за" тези санкции. И редовно гласува "за" периодичното им продължаване.

Какво прави председателката на парламента на евроатлантическа България при тази особа и кого е питала, за да ни предлага на нея като "мост"? Какво си въобразяваме, че би минало по него, ако изобщо някой извън София вземе насериозно тази изтъркана метафора?

Тя, подобно на "енергиен център на Балканите" и "голям шлем", е част от идеологемите на бившата ком номенклатура от ранния преход, отразяващи неохотата й да приеме прозападния курс на страната ни и усилията й колкото може да го предотврати и отклони, както и страха й да се раздели с покровителството на Москва.

Имат ли ЕС и НАТО нужда от българския мост? Те снижиха отношенията си с Русия до минимум след анексията на Крим и кризата в Донбас и дадоха да се разбере, че няма да има никакви компромиси с нарушения на международното право. Докато над Крим се вее руски флаг, докато Източна Украйна е окупирана от поддържани от Кремъл сепаратисти, ще има санкции и изолация на Русия. Точка.

Възнамерява ли Русия да минава по Караянчевия "мост"? Руският президент Владимир Путин на 28 и 29 юни ще го заобиколи и ще разговаря пряко с американския си колега Доналд Тръмп и с европейски лидери на срещата  на Г-20 в Япония.

 
Освен това Путин си има т.нар. "нормандски формат", чрез който периодично общува с канцлера на Германия и президентите на Франция и Украйна. 
 
И изобщо, ако Путин реши да преговаря с някого в Европа, в САЩ или другаде по света, едва ли ще му бъде нужен български мост. Ще му вдигнат веднага слушалката. Хайде - на бас. На каса водка.
 
Не съм сигурен обаче, че Путин ще си вдигне веднага телефона, ако му звъннат от "моста" или от "хъб"-а.
 
Не остава никакво разумно обяснение на "мостовата" дипломация на Караянчева, освен че ГЕРБ се опитва да свие политика на БСП. Да дръпне русофилското килимче изпод нозете на Корнелия Нинова и на най-чугунения й електорат.
 
Хорошо, но това оставя без отговор въпроса: Защо да гласуваме синьо, като ще получим пак червен резултат във външната политика?
 
 
Караянчева не е първата да предлага "мостови" услуги в Москва. Кандидати за такъв сервиз дал Господ - еврофобското правителство на Италия, френската крайна десница, Виктор Орбан. При тях ли искат да ни наредят управляващите?
 
 
Нееее. Питайте ги в Брюксел и там ще чуете съвсем друга песен. Ние твърдо сме за санкциите против Русия. Ние сме лоялни членове на ЕС и НАТО. Ние сме егати дипломатите. Колкото и столове да ни предложиш на международната арена, можем да седнем на всички тях едновременно.
 
Управляващите може и да го могат този мурафет. Но, докато го правят, България седи на земята "по турски" - извън Шенген, извън еврото, под наблюдение и без "поток". Никой не вярва на "мостове".
 
Европа не е сляпа, глуха и глупава. Тя иска да знае от коя страна си. В нея ли си? С нея ли си? Или се правиш на инфраструктура, която стърчи от югоизточния й край към погрешната страна на историята и на географията.
 
Впрочем, Русия се отнася подобно към мостообразните си партньори. Превити гърбове, които й се предлагат, за да мине по тях, не й вдъхват уважение.
 
"Мостовото" предложение на Караянчева е поредната илюстрация, че 30 години след разпада на съветския блок, 15 години след влизането в НАТО и 12 години след присъединяването към ЕС България продължава да страда от криза на идентичността.
 
И тя си е чисто българска криза. Нито е европейска, нито е атлантическа.

Коментари

 's picture

смехурко

умствено изостанали политици

Те не знаят къде изобщо са, та какво остава да знаят какво трябва да правят за националното достойнство!
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

ОСТАВКА !

ОСТАВКА ! за Караянчева. Интересно кой й набива такива глупости в главата?
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

не подозирайте зла умисъл в

не подозирайте зла умисъл в селска пръчка - там всичко е от глупост
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Умствено изостанали избиратели

Не стана ли ясно на всички гербаджии,че не са никаква дясна партия,а те-никакви десни избиратели?Не стана ли ясно на всички гербаджии,че най-големият селски хамелеон и руска маша е техният министър-председател,а всичките му партийни назначения-негови безкритични изпълнители и слуги.Кога и какво още трябва да се случи у нас,за да разберат уважаемите гербаджии,че тази партия е едно и също с БСП,и даже вече я задмина отдавна по мърсотии?Същите въпроси трябва да бъдат отправени и важат з всички нас като избиратели!
 's picture

Бобо

На килимчето

Цялата мимикрираща КДСарска шайка е на килимчето при шефовете , първо крачета повлякоха Румчо Каиша и Винетуто .... и до един се държат сервилно , жалки хора , унижение за България ....

прост народ - слаба държава

Ами това сме си избрали на изборите. А Борисов е Крали Марко за народа. Нищо че в действителност последният е бил васал на турците .
Калина Христова's picture
Калина Христова
Трайчо Костов

за Пекинската патица

И други подобни на нея -Цецки, Теменужки и всякакви Гинки и калинки, с които се е заобиколил "Аз съм прост и вие сте прости..." какво да коментираме - нали сме на по последно място в Европа, а ако имаше по-по-по-последно, щяхме и него да заемем, ама няма такова...
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Дори магистрална дама няма да направи

по-унизително предложение! До кога така? Докато се саморусифицираме, бойковизмът или ниновизмът ще печелят избори и ще произвеждат серийно Караянчевки, Цветановци, Герговци, Руменовчаровци … От детската градина до ХІІ клас включително децата ни чуват едно име: Русия, Русия. Без Русия щели сме да бъдем като сегашните кюрди. Децата ни завършват средното си образование като стоманизирани русуфили. От такива русофили трудно се става проевропейци. Изход благоприятен може да има, когато убедим българите, че Русия не е това, за което се представя. А това може да стане, ако децата ни изучават реалните, а не захаросани, руско-български отношения. С една дума корекция на учебниците по история без залитане, просто истината. За съжаление в сегашното политическо пространство има само една структура, която може да изведе българите от евразийския манталитет, без при това да е необходимо да ставаме врагове на русите. Това може да стане не веднага и при условие, че тази структура – ДБ – не бъде третирана като Литвиненко или Скрипал. Апропо, ако г-жа Караянчева имаше поне молекула достоинство, след тази простотия щеше да хвърли оставка, или направо да се гръмне!

Не се връщайте в България!

Към групата русоугодници Красимир, Антон, Волен, Диана, Боряна и Ахмед, начело с Караянчева: не се връщайте в България!Ние-истинските и разумни останали българи в България не желаем да бъдем „ мост“ към Русия и такава руска изтривалка като Караянчева не може да бъде председател на българското НС! Г-жо Караянчева, след този слугинаж демонстриран в Русия, незабавно си подайте оставката! Българите не вярват на хъбове и потоци „Балкан“! До сега правителството не е изградило нито една газова връзка до съседите ни!Властта е сладка,г-жо търчи-лъжи, но може и да загорчи.! Подайте си оставката!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.