Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ветеранът на българската десница Александър Йорданов е готов да гласува "ей така, с две ръце" за продължаване на европейските санкции против Русия заради окупцията на Крим и предизвикването и подкрепата на сепаратисткия бунт в Донбас. Това заяви днес евродепутатът, избран с листата на ГЕРБ, в интервю за БНТ заедно с увереността, че в новото си амплоа ще има пак случаи да произнася от трибуната крилата си фраза: "Днес е един хубав ден за българската (респ. европейската) демокрация". 

Решенията за санкциите принадлежат на европейските правителства, представени в Съвета на ЕС. Европейският парламент гласува резолюции за тях, но те имат консултативен характер.

Според Йорданов, бивш български посланик във Варшава и в Скопие, анексията на Крим и кризата в Донбас са "елементи от нацистко-болшевишкото минало на Европа".

"Всяка държава, която има по-твърда политика спрямо Русия, постига по-добри резултати в двустранните отношения. Добър пример за това са поляците",  каза евродепутатът, посочвайки, че Полша получава по-евтин руски природен газ от България.

"Законите на Русия, дейсват на територията Русия", коментира Йорданов по повод на нов руски закон за защита на руските паметници, включително на Съветската армия. 

По думите му паметниците на Съветската армия в София и на "Альоша" в пловдив са паметниците "на историческата лъжа". 

"През 1944 година Съветската армия пристига в България и установява под неин контрол един тоталитарен изключително несправедлив режим", каза Йорданов.

Той отрече в България да е имало фашистката партия на на власт и призова комунистическият прочит на историята у нас да бъде забранен, както в Германия е забранен нацисткият. Евродепутатът каза, че "е крайно време да сложим знак на равенство" между двете тоталитарни идеологии и политически системи.

Йорданов подкрепи като "истина" признанието на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин. Това може да бъде "шок" за съвременните северни македонци, които са били обект на македонистка пропаганда, но за предците им опреди 1944 година това е "изречена истина", каза евродепутатът.

Той припомни, че Пендаровски беше съветник на покойния прозападен президент на западната ни съседка Борис Трайковски.

Йорданов каза, че самоопределянето на хората в днешна Северна Македония като българи преди 1944 година е исторически факт, който трябва да влезе в учебниците по история на страната, която се стреми към членство в Европейския съюз.

Коментари

 's picture

Petyo9

Аз не искам

да поставяме равенство между комунизма и фашизма. Комунизма е причинил в пъти повече смърт и човешки жертви. Причинил е в пъти повече страдание и мъка. Освен това се е появил исторически по-рано и е продължил по-дълго. В България със закон комунистическия режим е обявен за престъпен. Това е добре, но липсват преходни и заключителни разпоредби към закона, както и административно-наказателна отговорност. В САЩ хванаха двама български младежи да рисуват свастики и петолъчки с боя-спрей и по бързата процедура (за двадесет и четири часа след задържането) ги затвориха за по 18 години затвор. Така се прави!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Цялостната ми представа за г-н Йорданов е противоречива!

Знае се, че е щедър на приказки. Без да даде нещо особено, успява да се облажи богато в качеството си на сладкдумен рицар-пазител на Отечеството от всякакви посегателства, включително и от идващите от Москва. До тук всичко е ОК, но ако, разбира се, не беше седнал в скута на Борисов Добре ще е г-н Йорданов да направи и нещо полезно, за да не минава само за куходумко. Младите ми приятели му предлагат да помогне ефективно за оздравяването на Общонародния комитет Васил Левски. Да не бъде оглавяван от кадър ДС/КГБ, защото напоследък от там излязоха доста антибългарски, но русоугодни инициативи с българските деца! Нещо подобно на еничарчета за руска упатреба. Аз пък му предлагам като човек на науката, безспорно образован, да направи анкета с ученици от последния клас на средните училища с един въпрос: Какво знаят за Бледския договор /спогодба/ от…г.? Не се съмняваме, че г-н Йорднов ще гласува справедливо за санкциите. Бихме желали обаче, като интелектуалец – патриот, да намери начин да се състои гласуване и на българска земя за смяната на руското име на Патриаршеската църква с името на български сметец. Българските светци са на брой около 12 дузини. Все ще се намери едно достойно име. Това няма да бъде намеса в църковните дела, защото БПЦ няма нито една национална кауза, тя играе за руските каузи. Последното ми предложение е някак …, но ще го спомена. Като васална на Русия държава, българите не могат без разрешение на Москва да заменят руско име на улици, училища с българско. Казусът граф Игнатиев. Съществува документалност, че графът задкулисно е участвал в политическото убийство на Апостола. Добре е г-н Йорданов да прояви инициатива за закон, според който една улица , площад, училище официално да може да носи две имена. Напр. отгоре табелка с българско име, отдолу – табелка граф Игнатиев. Ще се радваме, ако г-н Йорданов спомогне българо-руските васални отнощения да станат достояние и на европейския политически елит. Вярваме ли на г-н Йорданов? Съюзяването му с русоугодник – Борисов, ни кара да сме бдителни, защото това съюзяване е по користни, а не по идейни мотиви! Усхех, г-н Йорданов!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.