Националният омбудсман Мая Манолова се закани да сезира Конституционния съд за намерението на ГЕРБ и ДПС да намалят партийната субсидия на лев и дадат възможност на бизнеса и частни дарители да финансират партийната дейност. Обявеното ѝ намерение обаче съвпадна с отлагане на гласуването на проекта в пленарна зала днес и критики от страна на лидера на НФСБ, че ГЕРБ и ДПС са в коалиция. 

„Законът за партийните субсидии е един откровен опит за легализиране на корпоративното влияние върху партиите и подчиняване на бизнес интереси”, обяви в ефира на бТВ Мая Манолова. 

Според нея това поставя под въпрос демокрацията и „политическия плурализъм, за които гражданите се бореха по време на промените”. 

Тя не само потвърди обявеното вече намерение да сезира Конституционния съд за казуса с финансирането на партиите. Но и не отрече, че бизнесът е плащал и преди на партиите, но това е ставало незаконно и е било наказуемо. 

По думите й „партиите подцениха референдума за субсидиите, който съвпадна с президентските избори”. Това според омбудсмана е една от причините да се стигне до тази ситуация.