Бизнес организациите, КНСБ и правителството отхвърлиха законопроекта на БСП за сваляне на ДДС за храните и лекарствата. Единствено от КТ "Подкрепа" подкрепиха мярката. Идеята първо дойде от депутата Делян Пеевски, който предложи да се намали ДДС за хляба, лекарствата и книгите. Левицата обаче го надигра като внесе конкретен законопроект. И в деня, в който тристранката не одобри идеята на БСП, от ДПС обявиха, че внасят законопроект за намаляване на ДДС на учебниците и книгите. Инициатива, за която обяви, че заслужава да се помисли, и премиерът Бойко Борисов.   

Георги Гьоков представи позицията на БСП по време на заседанието на „тристранката”. По думите му „няма логика в това, че с намаляването на ДДС, печалбата ще остане при търговците, а няма да има поевтиняване при крайния потребител”.

„Това, което предлагаме ние, ще даде "глътка въздух" на хората, които плащат прекалено големи цени за неща от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства.”, каза Гьоков.

Според общата позиция на работодателските организации предложението на БСП няма да доведе до понижаване на цените на въпросните продукти. По изчисления на експерти, ако ставката на ДДС за брашно, яйца, хлебни изделия, месо, мляко и лекарства бъде понижена, приходите в бюджета ще паднат с около 1 млрд. лв. 

А Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" коментира, че това е нормална европейска практика. „Освен това по този начин домакинствата у нас ще имат повече разпологаеми средства”, смята тя.

"Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки", заяви и финансовият министър Владислав Горанов. 

"От създаването на системата за ДДС всички държави след 80-те години се стремят да постигнат синхронизация и единност на ставките. Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това", каза той.

И добави, че намаляването на ДДС задължително ще доведе до увеличение на прякото облагане, т.е. на данъците върху доходите и печалбата.

По думите му "най-погрешният възможен инструмент за постигане на справедливост на уязвимите групи хора е чрез промяна на ДДС, защото той важи еднакво както за хората с високо материално положение, така и за тези с по-ограничени възможности”.

„През данъците никой не си оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото", допълни финансовият министър.