Проектът на Марин Льо Пен и Матео Салвини за голям евроскептичен блок в новоизбрания Европейски парламент се провали, съобщава днес френският в. "Монд".

Управляващите полски консерватори от "Право и справедливост" (26 места) и на Партията на Брекзит на Найджъл Фараж (29 места) са отказали да се присъединят към тях. По-рано поканата на Салвини отклони и унгарският министър-председател Виктор Орбан, чиято партия Фидес е със замразено членство в Европейската народна партия.

Опозиционният Национален сбор на Льо Пен и партията Лига на Салвини, която е част от управляващата в Рим коалиция, са двете основни съставки на крайнодясната група "Европа на нациите и свободата",  която в момента има 58 членове. Тя в момента е шеста по големина в парламента и включва също представители на по-малки подобни партии от Австрия, Холандия, Дания, Словакия и скандинавските страни.

Амбицията на Салвини и Льо Пен беше депутатите им образуват ядрото на втора или трета по големината си политическа група, която да блокира Европарламента и да разбие сегашното статукво в ЕС. За това обаче те нямат сили.

Разговорите на Фараж със Салвини не са дали резултат, освен това идеологът на Брекзит е отказал да прекрачи "червените линии", които възпрепятстват евентуален съюз с Льо Пен, пише "Монд".

Групите на Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация) и на Льо Пен бяха отделни и в предишния парламент по много причини - от голямото его на лидерите им до идейни и политически различия в различни области. 

Формацията на Фараж има една цел - да извади Обединеното кралство от ЕС. Ако това стане, британците си отиват от парламента, поради което никой в него не гледа на тях като на дългосрочни партньори.

Националният сбор и Лигата се отказаха от предишните си идеи да разтурят ЕС и да върнат страните си от еврото към националните валути, защото си дадоха сметка за непопулярността на такива планове. Те усетиха и тревогата на избирателите си от събитията около Брекзит. Сега тези две партии обещават да преобразуват ЕС отвътре, като върнат голяма част от правомощията му на националните правителства.

Образуването на политическа група в Европейския парламент изисква минимум 25 депутати от минимум една четвърт от държавите членки (т.е. в момента седем). Проблемът на Фараж е, че сега около него има представители на три държави с общо 54 депутати.

Най-големият небритански компонент на групата му, 14 италианци от антиелитисткото "Движение 5 звезди", иска да се откъсне и преговаря да премине към зелените или към либералите, пише "Монд". "5 звезди" е втората партия в управляващата италианска коалиция.

Твърде възможно е при това положение хората на Фараж да останат в числото на независимите евродепутати, което означава, че ще имат по-малко време за изказвания и по-малко финансиране от бюджета на парламента.

"Право и справедливост" остава част от умерено евроскептичната група "Европейски консерватори и реформисти", където са заедно с британските тори и с по-малки партии от тази част на спектъра като например българската ВМРО.