Шансът коалицията "Обединени патриоти" да оцелее не е голям - това е прогнозата на лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов. А поводът за нея - силно изострените отношения между партията му и "партньора" в обединението "Атака" на Волен Сидеров. Двете формации са в конфликт, който се задълбочи драстично преди и по време на предизборната кампания за европейския вот (ВМРО спечели два мандата в ЕП, докато "Атака" едва прескочи подкрепата от 1% - б.р.).

Каракачанов обяви, че Волен Сидеров и партията му са "свободни да напуснат", когато поискат.

„Няма да ставам звероукротител. Още миналата година през ноември свалих синята каска и казах: „Дотук”, заяви военният министър.

„Аз нямам намерение да лекувам този или онзи. Ако някой смята, че е дошло времето да напуска коалиция „Обединени патриоти”, да бъде така добър да го направи.”

Последният повод за думите му е от вчера, когато Сидеров отново обвини ВМРО, че изборният успех не е в резултат на "честен вот". 

"Препоръчвам му на г-н Сидеров да си погледне резултатите в Ямбол и да види 3-4 цигански секции - бие ГЕРБ, бие ДПС включително. Това сигурно е по любов... Социологията е ясна – о,о3% от ромите са гласували за ВМРО.  Това прави по-малко от 450 гласа. Това ли решава изборите? Ще му ги подаря тези гласове, но и те няма да му стигнат да прескочи 1%. Шумът, който се вдига от моя „партньор”, на практика скрива истинските купувачи на ромски гласове”, категоричен бе Каракачанов. Даде и примери с други секции с ромско население, където "Атака" има сериозна подкрепа на фона на лошото си представяне на изборите като цяло - в Плевенско, в Монтанско.

Евентуална раздяла на "Обединени патриоти" с "Атака" няма да застраши нито парламента, нито правителството, вярва още вицепремиерът. 

В кулоарите на парламента депутатът от ВМРО Искрен Веселинов призна, че коалицията "Обединени патриоти" не работи от поне 6 месеца.

"Смятам, че това, което се случва в коалицията, са по-сеизмични трусове след земетресението на евроизборите. Нашият апел е колегите, които не получиха много добър резултат – специално за „Атака“ говоря, да се научат да губят, да приемат загубата и да търсят вината не в другите, а в себе си. И мисля, че тогава отношенията могат да се нормализират", заяви Веселинов.

Той посочи, че ВМРО няма за цел да затъва в блатото на коалиционен скандал, защото това би било безсмислено. И заяви, че ако коалицията се разпадне, има различни възможни варианти – самостоятелно участие на трите партии или коалиция на ВМРО с НФСБ.

"Когато имаш партньор, очакваш да има диалог. Не може да бъдеш в състояние на перманентен скандал 2 години. Каракачанов дори сини каски слага, за да демонстрира определени намерения. Лично аз съм участвал в насочването на поне 7 или 8 коалиционни съвета, които се бламират от партньори. Но в един момент търпението свършва, като отсреща не виждаш минимум воля и минимум желание за добронамереност", каза още Веселинов.

Той изтъкна, че от страна на ВМРО не е имало негативно изказване или целенасочени опити злепоставяне към никой от партньорите.

"Това е нашето виждане и то очевидно не съвпада с някои от вижданията на коалиционните партньори. И пътищата може да се разделят. Не смятам, че от два месеца в коалицията има парламентарен живот, защото групата не се събира. Нямаме общи позиции, формираме ги буквално в зала на база на присъстващите колеги. Всичко е насипно и коалицията не работи от 6 месеца поне – това е факт. Това състояние е вредно и очевидно не може да продължава безкрайно", обобщи Веселинов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че партиите от коалицията са се събрали, за да вършат работа, а личните отношения трябва да останат за заден план.

"Няма промяна от вчера и от онзи ден. Говоря си с всички и за мен тази обстановка на обвинения, на упреци, на противопоставяне не ми е приятна. И бих препоръчал на колегите да намерят нормален начин да водят своите взаимоотношения", каза Симеонов.

Според него без "Атака" няма как да има "Обединени патриоти".

"Всеки представлява партия и стотици хиляди избиратели, пред които е отговорен. И би трябвало личните отношения да остават на заден план, а не както в последно време всички се фокусират в личните отношения на моите партньори, които естествено че не са образец за подражание", заяви Симеонов.

Според него скоро не се очертава провеждане на коалиционен съвет, "защото тогава пък аз трябва да слагам синя каска, а пък не искам да се изживявам като умиротворител".