Италия нарушава финансовите правила на ЕС поради нарастващия си държавен дълг и това оправдава започването срещу нея на наказателна процедура.

Новината обяви днес зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домброскис. Той говори при представянето на пролетния пакет за 2019 г. от Европейския семестър.

Ако ЕС запази същата оценка през следващите две седмици, Комисията може да препоръча започването на процедура за прекомерен дефицит. Ако това се случи, очакванията са то да стане преди срещата на финансовите министри от ЕС през юли.

ЕК смята, че Италия е постигнала ограничен напредък при изпълнението на икономическите препоръки на Съюза и е отстъпила от необходимите структурни реформи.

Според Брюксел това може да има отрицателен ефект върху потенциала за растеж на страната, се казва в специален доклад за Италия. Той оценява доколко тя спазва изискванията на ЕС за дефицита и публичния дълг съгласно член 126, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

Публичният дълг на Италия е вторият по големина в ЕС след този на Гърция, съотнесен към производството. Той нарасна от 131,4 на сто от БВП през 2017 г. на 132,2% през миналата година. Очакванията на ЕК са тази година той да достигне 133,7%, а догодина – 135,2 процента.

Това е в противоречие с нормите на ЕС, които повеляват дългът да намалее.

Според ЕК дългът на Рим нараства, тъй като лихвите, които страната трябва да изплати за обслужването му, се увеличават повече от процентите на растежа.

Оценката на Брюксел е, че през 2018 г. Италия е изплатила лихви по дълга си в размер на 65 милиарда евро, каза Валдис Домбровскис.