Вицепремиерът на Италия Матео Салвини обяви днес, че очаква Брюксел да санкционира страната му заради влошаването на бюджетния дефицит и огромния дълг, като наложи глоба от 3 милиарда евро, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"В момент, в който безработицата сред младите достига 50 процента в определени райони (...) , някой в Брюксел ни иска, в името на миналите правила, да платим глоба от 3 милиарда евро", каза той пред радио Ер Те Ел.

"Ще използвам цялата си енергия, за да променя тези стари правила", добави Салвини, който има силно влияние в италианската политика. Дясноцентристката му партия "Лигата" спечели европейските избори в страната си в неделя.

"Ще видим дали това писъмце от Брюксел, с което ни санкционират за дълга, натрупан в миналото, ще пристигне", заяви той с ирония.

 

Според високопоставени източници от еврозоната Европейската комисия ще препоръча на 5 юни отварянето на процедура за прекомерен дефицит срещу Италия заради големия дълг (132,2 процента от брутния вътрешен продукт, което е доста над заложения праг от 60 процента според европейските разпоредби) и влошаването на структурния дефицит на страната. 

Откриването на подобна процедура, която трябва да бъде утвърдена от министрите на финансите на ЕС, може да доведе до финансови санкции от 0,2 процента от италианския БВП. Тези проценти съответстват в по-голяма или по-малка степен на споменатите от Салвини 3 милиарда евро.

"Както обикновено и както е предвидено, ЕК ще актуализира оценката си за икономическата и бюджетна ситуация във всяка страна членка", каза пред Франс прес говорител на ЕК.

"Става дума най-вече да се направят нови специфични препоръки по страни за националната политика през следващите от 12 до 18 месеца", добави той, без да споменава за конкретни санкции. 

Според европейски източник, Брюксел трябва да изпрати тази седмица - най-вероятно в сряда- писмо до Рим, за да поиска обяснения за бюджета на страната.

Популистката коалиция, която е на власт в Рим и обединява "Лигата" и антисистемното Движение "Пет звезди", вече имаше спорове с Брюксел в края на 2018 година. Тогава ЕК препоръча за първи път отварянето на процедура за прекомерен дефицит. 

Двете страни накрая смекчиха позициите си, за да постигнат компромис. В последните икономически прогнози на ЕК, публикувани в началото на май, Италия изглеждаше като лошия ученик на еврозоната с много по-слаб икономически растеж, отколкото на останалите страни и рекордно ниво на дълга.