"Чухме за желанието за Шенген, но надявам се, че ще разберете, че народът на Холандия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава, и трябва да се увери в безкомпромисния контрол на границата, преди да допуснем България в Шенген. Впечатлен съм от охраната на границата, но има още една част, свързана с граничния контрол - как се справя правителството с корупцията, с контрола на трафика на хора и има ли допълнителни системи за това. Нужни са допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система."

С тези думи холандският външен министър Стеф Блок, който днес проведе срещи в София с премиера Бойко Борисов и с колежката си Екатерина Захариева, съвсем недвусмислено поряза за пореден път българското желание да влезем в Шенгенското пространство. Холандия е държавата, заради която това все още не се е случило, въпреки уверенията и на правителството, и на Европейската комисия, че сме покрили всички критерии. 

Захариева обаче реши да отговори на констатациите на Блок с данни.

"Винаги има място за подобрение, но България показва, че не само охранява външните граници и това показват разследванията срещу трафиканти. Само от началото на годината има 100 случая за разследване на трафиканти на хора. Убедена съм, че когато видят на място и дойдат в България, предвид докладите на ЕК, съвсем скоро се надявам Холандия да вземе решение в полза на България", заяви външният ни министър.

От думите й стана известно още, че желанието ни за Шенген се е свило към този момент до частично приемане - по въздух и море, но не и по суша. 

"Изразихме позиция, че е крайно време страната ни да се присъедини по въздух и море към Шенген", заяви Захариева по време на съвместния брифинг.

Въпросът за премахването на граничния контрол резонно е бил обсъден и с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят изтъкнал, че "присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Нидерландия е ключова", съобщават от правителствения пресцентър.

Борисов заявил, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква последователни усилия в две ключови области – засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

По време на срещата беше отбелязан и напредъкът на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка - съобщават още от кабинета, макар и да не става ясно дали освен Борисов и Блок е отбелязал въпросния напредък предвид критиките му по отношение на борбата с корупцията.

"Оценяваме доброто сътрудничество с Европейската комисия по този въпрос и очакваме от нашите европейски партньори също да оценят нашите добри резултати, както и нашата решимост да продължим процесите по необратим начин", заявил министър-председателят. 

Следващият доклад на Европейската комисия се очаква до края на октомври с изтичането на мандата й, като засега обещанията на председателя Жан-Клод Юнкер за отпадане на мониторинга изглеждат като мираж.

Иначе по време на днешните срещи с холандския първи дипломат било отбелязано "конструктивното двустранно сътрудничество" и "засилване на партньорството" в контекста на 110-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Нидерландия.

Борисов изтъкнал, че е изключително важно Нидерландия да остане водещ инвеститор в страната ни, като се запазят позитивните тенденции в двустранната търговия и се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар. През 2018 г. стокообменът между двете страни е бил 1,994 млрд. евро. Износът за Холандия е 774,3 млн. евро, което бележи ръст с 17,1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9,8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7,8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България.