Не само част от софиянци и опозиционните общински съветници, но и столичният кмет Йорданка Фандъкова не хареса част от предложенията за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисова градина. Възраженията си Фандъкова реши да изрази посредством профила си във фейсбук, след новината за бъдещ студентски кампус в "Студентски град". 

Както е известно, утре предстои обществено обсъждане на плана, който след четири години на изготвяне, съгласуване и пр., е пред финален етап на приемане. Въпреки обявленията на общината, че той е "консервативен" (по главния архитект Здравко Здравков), местни парламентаристи от ДСБ предупредиха за "скрито застрояване" и поставиха въпроси и с частната собственост в парка, с изсичането на дървета, с паркингите и с изграждането на нови алеи. 

"И днес продължават спекулациите от политици, че с Плана на Борисовата градина, който утре ще бъде представен пред гражданите, се цели строителство и сеч в Борисовата градина. Утре в УАСГ е първото обществено обсъждане, на което ще чуем от автора на плана арх. Атанас Ковачев какво предлага и с какви мотиви. Аз вече споделих част от моите бележки по проекта и те са подчинени на една цел – запазване на историческия вид на Борисовата градина и недопускане на ново строителство. Това е целта на този план", заявява Фандъкова.

И се обръща очевидно към десните в Столичния общински съвет, без да назовава имена:

"Няма как да допусна общински съветници, които би трябвало да познават процедурите по изготвяне и приемане на план, да ми вменяват някакви тайни мисли за скрито и открито застрояване. И то представители на партии, които са допуснали огромни части от Борисовата днес да са частна собственост. От тях не очаквам коректност, а още по-малко истината, защото тя не е в тяхна полза."

От изявлението на Фандъкова става ясно, че основните критики на общинските съветници, на които тя посвещава гореописаното изказване, всъщност съвпадат с нейните. Ето против какво се обявява столичният кмет:

- Не подкрепям предложението на проектанта за изграждане на съществуващото преди десетилетия Климатично училище. Тази зона трябва да е част от зелената система на парка. 

- Обектите на "Спортна София" и Конната база трябва да бъдат запазени на местата, на които са, а стадион "Юнак" да е във вида, в който го помним. 

- Стадионите в Борисовата могат да бъдат реновирани, но не и разширявани. 

- Автокъщата трябва да бъде премахната, за което от миналата година водим дела. На нейно място се предвижда подземен паркинг. Предложението на арх. Ковачев там да се изгради музей, може да бъде обсъдено, но мнението ми е, че не трябва да се допуска застрояване извън съществуващото. 

- Къпалнята "Мария Луиза" се запазва и категорично не се допуска допълнително разширяване и застрояване.

Иначе Фандъкова анонсира финал на проекта за "първия студентски кампус в Студентски град". Което само по себе си е парадокс, тъй като студентското градче отдавна е просто квартал на София, в който има жилищни сгради, а не място с общежития за бъдещите висшисти.

"На терен от 27 дка се обособяват 4 от съществуващите общежития – три на Техническия университет и едно на Минно-геоложкия. Предвиден е и паркинг на 2 нива с 40 места. С плана за Студентски град обособихме 10 кампуса и спасихме от застрояване 220 дка. През 2001 г. е приет план, който предвижда застрояване на всичко, което може да се застрои. Най-фрапиращо беше, че за застрояване е отреден дори и дворът на Националната спортна академия. Затова през 2008 г. започнахме изготвянето на нов план, с който спасихме 70-те декара от двора на НСА и общо 220 дка зелени площи", похвали се Фандъкова.