Системното застрояване на местността "Кладери", намираща се в непосредствена близост до обявения със закон за екоплаж "Иракли", продължава. На ход е изграждането на паркинг със 70 паркоместа, като е предвидено и монтирането на "павилиони за пакетирани стоки, сувенири и разхладителни напитки". Това се случва без задължителната оценка на въздействието върху околната среда, а ДНСК твърди, че нарушения при дейностите край "Иракли" няма - алармира екологът и кандидат за евродепутат от листата на "Демократична България" Тома Белев. В отговор от фирмата инвеститор "Дарс инвест" посочват, че това не било паркинг - навярно били "джобове" за паркиране на тежката техника при реконструирането на пътя от отбивката към плажа.

Както е известно, от няколко години насам на територията на бившия пионерски лагер кипи усилено строителство. Плажната ивица е разделена на две от устието на река Вая и така са обособени двата плажа - "Вая" и обявеният за плаж за природосъобразен туризъм - "Иракли" - на сантиметри един от друг. Дейностите по изграждането на бунгала и друга инфраструктура на първа линия се случват зад "Вая".

За да се стига от главния път до концесионирания плаж инвеститорите започнаха реконструкция на отбивката. Разрешението за строеж е издадено на 12 април тази година, показва справка в регистрите на Община Несебър. Дейностите започват седмица по-късно, а планираният срок за изпълнение е 25 дни - до средата на май. Те включват "изкоп и основа на пътя, горно строене, път с уширения за успоредно паркиране, бордюри с два обслужващи тротоара и асфалтова настилка на пътя."

Паралелно още в началото на миналата година "Дарс инвест" е внесла инвестиционно предложение за изграждането на паркинг, а екоинспекцията в Бургас постановява, че за него е необходимо извършването на ОВОС. Белев е посетил строителната площадка на място и е заснел кадри, на които се вижда изипването на трошляк в големи количества, което наподобява паркинг - или почти готов паркинг, който чака само асфалтиране. По думите му става въпрос за имот зад бившия лагер - където е предвидено и изграждането на въпросните 70 паркоместа с павилиони за сувенири. Подава сигнал - за строителство на черен път, паркинг и натрупване на земни маси в пасище. И получава в отговор от ДНСК Бургас: такова нещо няма.

Ето какво отговаря институцията:

"Налице е произнасяне на РИОСВ-Бургас относно необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда за реализиране на инвестиционното предложение и към настоящия момент процедурата не е завършена."

"Предвид изнесеното в сигнала на г-н Белев е извършена проверка от инспектори на РО НСК Бургас , РДНСК Югоизточен район на място и по документи. Към момента на проверката гореописаният строеж е на етап - изграден е участъкът от пътя съгласно разрешение за строеж от 12 април 2019 г."

"Няма установено натрупване на земни маси, строителство на черен път и паркинг в земеделски имот - пасище. Не е установено извършване на строителни и монтажни работи."

Клуб Z се свърза с Мирислав Иванов, посоченото лице за контакт по инвестиционното намерение за изграждането на паркинга. 

"Завършена процедура за паркинг с всички изискуеми разрешения все още няма. Оттам нататък кой какво е снимал - не знам. Пътят имаше много сериозна реконструкция, в проекта има т.нар. джобове за паркиране. Но кой какво е снимал, как и кога го е снимал и в коя част на България, не мога да знам. Няма как да разберем какво има там без аз и вие да отидем на място заедно с геодезисти и с човека, който е снимал и да измерим от точка до точка", заяви Иванов.

"Ако това е просто "джоб", то този "джоб" е един декар...", коментира в отговор Тома Белев.