Анкара започна разследване на известни местни писатели, сред тях и носителката на множество награди Елиф Шафак. Правозащитници характеризират случващото се като пореден удар по свободата на словото в Турция, пише "Гардиън".

Това се случва след като в социалните медии се надигна вълна от обвинения към авторите, които в романите си описват проблеми като насилието над деца и сексуалния тормоз. Според коментарите писателите по този начин се опитвали да оневинят тези сериозни престъпления.

И след като по-рано таза седмица в туитър беше споделена страница от книга на Абдулах Шевки, турското министерство на културата и туризма обяви, че е завело дело за криминално разследване срещу автора.

Според турската медия "Ахвал" публикуваният откъс е посветен на сексуално насилие над дете като разказът е от първо лице, през очите на педофил. Турската адвокатска колегия също е пратила сигнал като е поискала правителството да забрани книгата и да накаже нейния автор и издател. След което Шевки и издателят му бяха задържани.

Надигна се вълна. В социалните медии потребители започнаха да публикуват откъси и от романите на други турски писатели - сред тях Шафак и Айше Кулин - с подобни обвинения.

Авторката на световния бестселър "Любов" Шафак казва пред британското издание, че е получила хиляди обидни и заплашителни съобщения през последните два дни. Освен това прокурор е поискал да разследва съдържанието на романите ѝ - най-вече "Речник на погледите" (в който се разказва историята на връзката на жена с наднормено тегло с мъж с извънредно нисък ръст) и "Трите дъщери на Ева".

„Те искат да разследват всеки текст в турската литература, който описва сексуална злоупотреба с деца – казва Шафак. – Иронията е, че това е държава, в която има нарастващ брой случаи на сексуално насилие срещу жени и деца. Турските съдилища не предприемат действия, законите не са променени.  Вместо да вземат спешни мерки срещу сексуалното насилие, властите преследват писатели. Това е най-голямата трагедия. Започва лов на вещици”.

През 2006 г. Шафак бе съдена и оправдана за „обида на турската националност”, след като прокуратурата откри в романа ѝ „Копелето на Истанбул” герой, който смята клането на арменци в Първата световна война за геноцид. Шафак пише за сексуално насилие в книгите си, но отхвърля категорично идеята, че това може да означава, че го одобрява.

„Те не правят разлика… Ако някой писател засегне тези теми – педофилия, сексуално насилие, сексуален тормоз – те вадят изреченията от книгата, сякаш защитава сексуалния тормоз – казва тя. – А е точно обратното. През целия си живот се боря за правата на жените, за правата на децата, за правата на малцинствата, така че за мен тези обвинения са напълно необосновани. Това също означава, че писателите вече не могат да пишат за тези теми.”

Според издателя ѝ в Турция Доган Китап Шафак „винаги е писала за жените, децата и правата на малцинствата”.

„ Елиф Шафак е един от най-добрите турски автори, които говорят за жертвите и страдащите. Нейните книги са дар не само за нашата, но и за световната литература”, казва той.

Турция е сред страните с най-висок процент на детските бракове в Европа, според организацията „Момичета, не булки”, която се бори срещу браковете с малолетни и непълнолетни. Приблизително 15% от момичетата в страната се омъжват преди навършване на 18 години, а 1% са женени преди да станат на 15.

Шафак отбелязва, че подобни проблеми съществуват и в други страни в Близкия изток.

„Нуждаем се от силно женско движение и осъзване на проблемите на пола, казва писателката. - Литературата може да има важна роля в този разговор. Но сега в Турция атакуват писателите.”