Американският президент Доналд Тръмп заяви, че на 10 юни ще наложи 5-процентно мито върху всички стоки, идващи от Мексико, предаде Ройтерс.

"Митническите тарифи постепенно ще се увеличават, докато проблемът с нелегалната имиграция не бъде разрешен", написа Тръмп в Туитър.

Президентът обяви мярката след като по-рано вчера каза пред журналисти, че планира "голямо изявление", което ще е най-голямото досега по въпроса за границата, предаде Асошиейтед прес.
Тръмп обвинява мексиканското правителство, че не прави достатъчно, за да овладее притока на централноамерикански мигранти, които търсят в САЩ убежище от държави като Салвадор, Хондурас, Гватемала.

Същевременно администрацията на американския президент Доналд Тръмп внесе в Конгреса на САЩ проект на новия търговски договор между Канада, Мексико и САЩ (USMCA), което е първа стъпка, нужна за ратификацията на това споразумение, предаде Ройтерс като се позова на американския представител на търговските преговори Робърт Лайтхайзър.
По данни на в. "Политико", внесеното в Конгреса "Заявление за административни действия" е необходимо по процедура. После започва 30-дневен период, след който президентската администрация може да представи за разглеждане пълния текст на нормативния акт, въвеждащ в сила новия договор.
През септември 2018 г. Канада, САЩ и Мексико се споразумяха за нов търговски договор помежду им. След ратификацията си той ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА.
Републиканците, които имат мнозинство в Сената, искат гласуването да се проведе преди ваканцията през август, за да се избегнат дебати по бюджета и във връзка с очакващата се наесен засилена активност за президентските избори през 2020 г.
Демократите обаче настояват за подобрения в текста, свързани с трудовите стандарти и тези за опазване на околната среда, а лидерката на демократите Нанси Пелоси контролира графика на гласуванията по търговски въпроси.
В. "Вашингтон пост", който пръв съобщи за внесения проект на договора, описа това като ход за предизвикване на Пелоси. Тя каза в изявление, че внасянето на проекта сега "не е позитивна стъпка", съобщава БТА.