"Корнелия Нинова не трябваше да подава оставка, защото само след няколко месеца има местни избори и отвлича вниманието от основната цел - да се върнем в местната власт."

Изявлението дойде от депутата от левицата Кристиан Вигенин ден след като Нинова обяви, че подава оставка и свиква конгрес на 16 юни, който да констатира тази оставка. Пак конгресът ще трябва да реши какъв избор на нов председател ще последва от това - пряк, както иска Нинова, или от конгреса - както иска вътрешната опозиция на председателката. Вигенин се обяви за първия вариант - вот от всички членове на партията.

По думите на депутата целта на Нинова с оставката от вчера е да получи ясен мандат, ако бъде преизбрана. Според него председателката на БСП трябва да успокои страстите в партията, а вътрешната опозиция трябва да е по-внимателна. 

Попитан защо БСП загуби европейските избори, Вигенин отвърна, че този вид вот винаги е бил труден за левицата в Европа. После направи следната аритметика:

БСП е повишила резултата си спрямо предходните евроизбори и ще има един депутат повече (разликата в сравнение с 2014 г. е плюс около 30 000 гласа - б.р.). Ако ГЕРБ имат шестима депутати и като се има предвид, че един е от друга партия – СДС, на практика ГЕРБ и БСП ще имат еднакъв брой евродепутати – 5, изчисли социалистът.