Европейската народна партия (ЕНП) е готова на компромис при избора на нов председател на Еврокомисията.

Това заяви днес в Брюксел самият водещ кандидат на тази партия за поста Манфред Вебер.

Европарламентът днес подкрепи процедурата с водещия кандидат. Новината обяви председателят на ЕП Антонио Таяни. Той прочете изявление, прието на днешната Конференция на председателите на политическите групи.

Така ЕП поряза френския президент Еманюел Макрон, който е противник на идеята за водещия кандидат, наричан още Spitzenkandidat.

Той се излъчва от всяка политическа група в ЕП. За първи път това е приложено през 2014 г.

Декларацията бе приета часове преди Европейския съвет тази вечер – първия след европейските избори. Той е посветен именно на процедурата на избор на бъдеш председател на ЕК.

Таяни не спомена конкретно име, но заяви, че ще подкрепи мнозинството.

Това пък бе изтълкувано от мнозина като сигнал, че Манфред Вебер може и да не заеме пост номер 1 в ЕС, макар да е водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП). Тя остана първа сила в Парламента, но вече има по-малко депутати.

Освен това вече за абсолютно мнзинство са необходими гласовете на евродепутати поне от 4 партии, а не само от две, както бе досега.

След Таяни се изказаха и председателите на групите в ЕП.

„Позицията на ЕНП е, че трябват кандидати с програма. И това са водещите кандидати, които са се явявали пред хората и са познати“, каза Манфред Вебер, който оглавява групата на тази партия.

Той обаче допълни, че ЕНП е готова на компромиси – очевиден знак, че е готов да не оглави новата Еврокомисия.

„Не можем да правим пикник, защото загубихме места“, изтъкна германският християндемократ.

Като първо послание на партията си той посочи стабилността, а като второ - амбициозна визия за бъдещето.

Алиансът на социалистите и демократите (СиД) подкрепят твърдо своя кандидат Франс Тимерманс, обяви председателят на тази група Удо Булман.

За европейските социалисти климатичните промени са проблем номер 1 за Съюза и трябва да се води борба с тях. Номер 2 е социалната справедливост.

„Водим преговори с всички проеропейски групи. И първото ми предложение към ЕНП е да подкрепи промяната, която хората искат. Товае ЕНП на Виктор Орбан и Себастиан Курц, но и на Робер Шуман. Предлагам им да изяснят идентичността си“, каза Булман.

Изненадващо не направи изявление Ги Верхофстад. Той е председател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), които са трета сила в ЕП и ще бъдат основният балансьор.

За да бъде избран председател на Еврокомисията, е необходимо квалифицирано мнозинство на държавните и правителствени ръководители.

Още днес португалският премиер соцалист Антониу Коща даде сигнал за атака срещу Манфред Вебер. В интервю за телевизия СИК Нотисиаш той заяви, че "няма условия", при които германецът да оглави Еврокомисията. Според Коща кондидатътна ЕНП сее враждебност в ЕС. Португалският премиер даде интервюто след конферентен телефонен разговор с колегите си Педро Санчес от Испания, Марк Рют от Холандия и Шарл Мишел от Белгия.