Управляващата партия в Полша "Право и справедливост" (ПиС) триумфира на изборите за Европейски парламент в страната. При преброени 99,3 процента от бюлетините популистите печелят 45,6 процента от вота, докато еврофилската "Европейска коалиция" - 38,3 пункта.

ПиС се домогна до 31,8 процента от гласовете на предишните евроизбори и 37,6 процента на парламентарните избори през 2015 г. През 2014 г. "Европейска коалиция" спечели общо 48,2 процента от гласовете.

В неделя избирателната активност е била 45,6 процента - рекорд за европейски избори в Полша.

Според Ройтерс резултатът от изборите е сигурен знак за подкрепата на полския народ за националистическата, популистка и евроскептична политика на управляващите преди парламентарните избори през есента на 2019 г.

Ако ПиС и тогава победи, това може да засили изолацията на Полша в ЕС, отбелязва Ройтерс.

"Ние трябва да помним, че решаващата битка за бъдещето на нашата родина ще бъде през есента", каза пред поддръжници лидерът на ПиС Ярослав Качински след обявяване на резултатите от екзитпол.

Преди европейските избори той сподели, че със своето гласуване поляците ще решават въпроса за "запазването на семейните ценности, . . . бъдещето на полската традиция и Църквата в нашата страна".

"Ние не спечелихме този мач, но това е само краят на първото полувреме", каза опозиционният лидер Гжегож Схетина."Необходимо е да бъде поправен курсът, необходимо е да се мобилизират повече избиратели и да се обединят гласовете", добави той, като намекна, че може и нови партии да се присъединят към широката коалиция.