Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вчера медиите публикуваха много и различни резултати от последните предизборни социологически сондажи. По този повод искам да припомня какви бяха резултатите от последните социологически сондажи преди евровота през 2014 година. 

И така: през 2014 година най-съществени разминавания с изборния резултат има в прогнозите за десните партии и коалиции - ГЕРБ и Реформаторския блок. От 6 агенции, направили прогнози в навечерието на изборите, 3 (АФИС, ИМП и МЕДИАНА) прогнозират загуба на ГЕРБ, 1 (ГАЛЪП) прогнозира равен резултат между ГЕРБ и БСП и 2 (ЕКЗАКТА и АЛФА РИСЪРЧ) прогнозират победа на ГЕРБ съответно с 4,5% и 3,7% разлика пред БСП.

Средният резултат, прогнозиран за ГЕРБ от шестте агенции, беше 22%. В действителност на изборите ГЕРБ получи 30,8% от гласовете и спечели изборите с 11,5% пред БСП (тогава Коалиция за България).

За Реформаторския блок: 4 агенции (АФИС, ИМП, МЕДИАНА и ГАЛЪП) прогнозираха, че Реформаторският блок няма шансове да прескочи бариерата от 5,88% и да получи евродепутатски мандат, а 2 агенции (ЕКЗАКТА и АЛФА РИСЪРЧ) допускаха, че това е възможно, без да са сигурни, че ще се случи.

Средният резултат, прогнозиран за Реформаторския блок от шестте агенции, беше 4,3%. В действителност на изборите Реформаторският блок получи 6,5% от гласовете и беше близо до това да спечели и втори евромандат.

Пиша това не толкова за да подчертая разминаванията между тези прогнози и изборните резултати, а защото мисля, че хората трябва да гласуват според собствените си предпочитания, без да се влияят от това кой какво предвижда за партията или коалицията, която са избрали. Още повече, че вчерашните прогнози за шансовете на десните партии и коалиции - ГЕРБ и "Демократична България" - са много сходни с тези от 2014 година.

* Мнението на социолога Цветозар Томов, бивш член на ЦИК, е от профила му във Facebook. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Коментари

Демократична България е единственият почтен избор!

...
 's picture

Бобо

Само 13

Любимец 13 е верният избор .
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Честността, доблестта, чувството за справедливост не са

първични инстинкти. Изграждането им започва от най-ранна възраст в семейството. Младите гоцеделчевци, г-н Томов, Ви поздравяват за чудесната статия, за това, че приканвате и насърчавате колебливите,неуверените, по-неангажираните с политиката да наберат смелост и да гласуват според предпочитанията си, а не да са неми наблюдатели! Човек, за да е щастлив, трябва да е деен, в някаква степен обществено ангажиран и отговорен пред семейснтво и Родина!
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

За сега тези послания са като

За сега тези послания са като да призоваваш масата да слуша Моцарт вместо Шабан Шаулич! Не може да стане, не му е дошло времето.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.