ГЕРБ ще спечели 32,4% от гласовете и ще има 7 евродепутати, а БСП с 27.3% от гласовете ще има 6 места в европарламента. Това прогнозират от "Екзакта". Следват ДПС с 13.3%  и 3 мандата и ВМРО-БНД с 6,5% и един мандат.

Според "Екзкакта" извън европарламента остават ВОЛЯ-Българските Родолюбци с 4.5%, "Демократична България" с 4.3%,  "Атака" с 2%, "Патриоти за Валери Симеонов" също с 2% и Коалиция за България с 1,8%.

Според агенцията ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. С разгръщането на кампанията обаче ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден.

Данните на „Екзакта” показват още, че евровотът се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на партията на Борисов заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на социалистите.

Равни дялове – от по 42% от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално. Редица преки и косвени индикатори, използвани в последните изследвания на „Екзакта”, показват, че на 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваме избирателна активност в рамките на 26%-32%. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната.

Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели.

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.