Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Не искаме да загубим европейската перспектива на България, мястото на България в сърцето на Европа. Имаме критична нужда от алтернатива на един вече 10-годишен модел, който явно не върши работа, провален е. За това работим упорито ние от „Демократична България.“

Това заяви водачът на листата на обединението Радан Кънев, с №13 и преференция 101 в бюлетината, при участието си в „Референдум“ на БНТ.

На въпрос дали е популизъм тезата, че с европейски механизми могат да се повишат доходите в България, Кънев отговори:

„Не е популизъм да търсим европейски механизми за повишаването на доходите в България. Европейската кохезионна политика има две цели. Едната е сближаване на стандарта на живот, като това въобще не са само доходи. Това е образование, здравеопазване, чистота на градската среда, но преди всичко естествено икономическо благоденствие между новите и старите страни членки. Другата цел е намаляване неравенствата между отделните региони на държави като България с тежки неравенства на регионите.“

Кънев разказа, че идва от обиколка на Северна България, където е видял, че наревствата се увеличават, както между средноевропейския стандарт и страната, така и между София и северната част от държавата.

„Има политика, има над 20 милиарда евро изхарчени, няма търсения резултат. Това има обяснение. Тук искам да отбележа, че през тези 12 години БСП на два пъти планира европейските програми и на два пъти ГЕРБ ги изпълнява. Очевидно и планирането и изпълнението не са добри. Ще дам само един пример, защото тези регионални неравенства имат своята история навсякъде в Европа – например в Италия има 21 регионални оперативни програми. В България има нула за да може всичко да се разпределя от централната власт, което както е видно, е крайно неразумно“, каза още водачът на листата на „Демократична България“.

Той зададе и няколко въпроса - дали остава на първо място националният интерес, когато става въпрос за доходи и икономика? Защо в България имаме малка безработица?“ И отговори:

„Защото българската работна сила не е в България, тя е в Западна Европа. Тя е най-големият инвеститор в българската икономика, единичен! Тук идва следващият проблем, сигурен ли е българинът на европейския и британския трудов пазар или се намира под непрекъснат натиск на западноевропейски крайни националисти? Г-жа Льо Пен изнесе няколко кампании върху това да гони българи от френския трудов пазар, абсолютно същото правиха и „Алтернатива за Германия“, абсолютно същото - Фараж в Англия, дотук всичките са на г-н Марешки коалиционни партньори. Същото прави и Юнионистката партия на Северна Ирландия, която подкрепя днешното британско правителство и е съюзник на ВМРО. Това са партии, които искат да изгонят българите от техните пазари на труда и ние трябва преди всичко да кажем какво мислим по този въпрос, защото българският пазар на труда се формира от две части: хора, които са принудени да работят в Европа, но слава богу, имат това право и хора, които работят в България и се възползват донякъде от ниската безработица.”

Попитан дали политиката на европейските институции спрямо големите корпорации може да отслаби техния интерес към Европа, Кънев отговори:

„Европа е най-големият потребителски пазар в света. Интересът на никоя голяма компания да работи на европейския пазар, не може да бъде отслабен и действително живеем в много нов свят. Свят, в който твърде много от бизнеса е виртуален, тоест той няма физическо работно място, няма място на стопанска дейност, по смисъла на нашия закон, за да бъде там намерен и обложен в отделната държава. Има много компании с обороти далеч над БВП на една малка европейска държава. Така че в този нов свят при всяко положение Европа трябва да бъде преди всичко единна, да осъзнава самочувствието си на половинмилиарден пазар, на най-богатата общност на света и на най-големия клиент, на който и да е доставчик на стоки и услуги.“

Водачът на „Демократична България“ обясни, че за него в този контекст темите за енергийния съюз на Европа, за отношенията на ЕС като единен пазар и доставчиците на енергия, както и за европейската газова директива, са много по-важни. За съжаление обаче досега българските евродепутати не са ги подкрепяли в общата европейска политика, която обаче е в интерес на всяко семейство и всяка фирма в България.

Кънев коментира и дали е правилно спирането на фондове заради корупция:

„Истина е, че спирането на европейски средства поради тежки случаи на корупция и нарушаване на върховенството на закона, е сурова мярка. Но трябва да сме наясно, че евросредствата имат смисъл, само когато се използват по предназначение, а не когато се крадат.  И като говорим за развитие на селските райони, това означава и училището в селото да работи, и църквата да е отворена, и да има реален живот на общността. Не едни хора да карат джипове в града с парите от програмата за селските райони. Да не говорим за скандала с къщите за гости и т.н. Истината е, че важният приоритет пред Европа е да има равен, европейски, общ механизъм не за писане на писма, а за наказване на виновните в корупция и нарушаване на законите. Решението е в действащата европейска прокуратура. Дай, Боже, и в допълнителното развитие на европейските правосъдни механизми, което за съжаление върви твърде бавно. Аз лично ще вложа огромни усилия, за да бъде ускорен този процес.  За да няма спиране на еврофондовете, трябва да има истинска система за наказание, ако я няма, ще трябва да има подобна мярка – спиране на средствата. Тук опираме до една важна тема. Европейската прокуратура ще тръгне и ще заработи единствено, ако има силен европейски главен прокурор. За нас този прокурор е Лаура Кьовеши.“

Зам.-председателят на ДСБ обясни, че в ОЛАФ цари бюрокрация, там наистина работят чиновнии, но при европейската прокуратура вече става дума за правосъдие – за истинско общо, европейско правосъдие, работещо на база на закона, а не по политически критерии.

„Прокуратура и правосъдие са признаци на държавността, на суверинитета и това означава единна и силна Европа със силно споделен суверинитет в сферата на правосъдието. Затова се борим ние от „Демократична България“, а не за повече чиновници“, бе категоричен той.

 В отговор на провокативни твърдения от представител на националистите, Кънев коментира още:

„Програмата на „Демократична България“ няма нищо общо с изсипваните лъжи по наш адрес относно политиките за семейството и самоопределянето. Европейският  парламент не е мястото за тези решения, нещо повече, всеки, който твърди, че отива да решава  семейно-правни въпроси в Европейския парламент, просто лъже избирателите си!“

Относно „санкциите” срещу Русия, Радан Кънев изложи категоричната позиция на „Демократична България“:

„Първо, санкции срещу Русия няма. Има санкции срещу руския военно-промишлен комплекс и един кръг олигарси около властта в Кремъл.  Второ, липсата на достъп на български стоки на руския пазар е следствие от руските санкции към ЕС за селското стопанство, а не от европейските институции към руските олигарси. Трето, тази криза се дължи на окупацията на суверенна територия. България е държава, слаба във военно отношение, но граничеща с много силни във военно отношение държави. Тя трябва изключително остро да се противопоставя на всяко силово действие, независимо дали е на северния или южния бряг на Черно море. И четвърто - и преди санкциите стокооборотът на България с Русия беше много под половината от стокооборота с Белгия например.“

Кънев коментира и пакета „Мобилност”, като подчерта, че в защита на българския национален интерес е имало разумен компромис, който не бил постигнат, но представителите на „Демократична България“ в ЕП ще го постигнат.

В заключение претендентът за европейски представител се обърна към гражданите на България:

„Най-важното, с което искам да призова всички български граждани да подкрепят „Демократична България“ с номер 13, е вярата, че България може да бъде на максималната скорост на Европейския съюз. Това, че ГЕРБ, БСП и ДПС не могат и не искат, не означава, че ние българските граждани не можем. А шоу програмата на така наречените патриоти днес ясно показа, че те също не могат. България обаче има алтернатива, която притежава всички качества да придвижи страната ни и към Еврозоната, и към Шенген, и към енергийния съюз, и към отбранителния съюз, и към реално участие на единния европейски пазар. Единствената такава алтернативата е „Демократична България“ с номер 13.“

ПРОДАВАНЕТО И КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.