"Арсенал" ще замине за Баку без една от звездите си - арменеца Хенрик Мхитарян, за финала на Лига Европа срещу "Челси" идната сряда (29 май). Причината е конфликтът между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах.

Клубът и футболистът заявиха това в официални съобщения. Че ще се стигне дотам стана ясно още когато "топчиите" се класираха на финала. Няколко дни обаче "Арсенал" опипваше почвата да използва халфа.

От страна на Азербайджан, която има съорганизаторска роля заедно с УЕФА, бяха дадени гаранции, че Мхитарян няма да бъде спрян на границата и че няма да има проблем за сигурността му. Въпреки това "Арсенал" реши да го остави в Лондон. Натежали са опасенията за безопасността на целия тим, пише британската преса.

"Арсенал" внимателно проучи всички възможности за участието на Мхитарян в предстоящия мач, но след като обсъдихме този въпрос с футболиста и неговото семейство, решихме, че няма да пътува за Баку. Написахме писмо до УЕФА и изразихме дълбока загриженост за тази ситуация", се казва в съобщението на "артилеристите".

"След като разгледах всички възможни варианти, трябваше да взема решение да пропусна финала срещу "Челси". Такива мачове рядко се случват в кариерата на футболист, искам да призная, че ме боли много, защото не мога да участвам в финала на Лига Европа. Ще преглътна болката и ще подкрепя отбора си. Давайте да спечелим купата!", написа Мхитарян в своя профил в Туитър.

Хенрик Мхитарян спечели отличието през 2017 г. и дори вкара гол на финала "Манчестър Юнайтед" - "Аякс" (2:0) в Стокхолм.

Казусът с арменеца е пореден преди финала в Баку. И двата клуба, както и техните фенове, побесняха от решението на УЕФА да им отдели по едва 6000 билета за 68-хилядния стадион. Отделно от това пътят от Англия и почти отвсякъде другаде до Азербайджан е дълъг, с прекачвания и много скъп.

Анализатори повдигнаха за пореден път въпроса за политиката на УЕФА напоследък да дава финалите на екзотични дестинации с цел популяризиране на футбола и по-високи печалби.