Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери обяви днес, че скоро ще бъде готов законопроектът за санкции, срещу компаниите, които участват в проекта "Северен поток -2", предаде Ройтерс.
Проектът за газов тръбопровод "Северен поток -2" е остро критикуван от САЩ и някои източноевропейски, скандинавски и балтийски страни, които се страхуват, че той ще увеличи зависимостта на ЕС от руския газ.

Пери, който е в Киев за встъпването в длъжност на новия украински президент Володимир Зеленски, заяви, че противопоставянето на "Северен поток -2" все още е актуално в САЩ.

"Американският Сенат ще приеме законопроект, Камарата на представителите ще го одобри, той ще отиде при президента, който ще го подпише и ще бъдат наложени санкции за "Северен поток -2", добави Пери.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия твърдо вярва в изграждането на Северен поток-2" въпреки вероятните санкции на САЩ. "В голяма степен проектът вече е изпълнен и сме уверени, че ще бъде приключен и пуснат в действие в интерес на европейските потребители на синьото горива", допълни Песков, съобщава БТА.