Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия, обеща да блокира строителството на газопровода "Северен поток 2", ако бъде избран, предаде ТАСС. 

Според политика проектът противоречи на европейските интереси, тъй като увеличава зависимостта на Европа от руските енергийни суровини. 

"Като ръководител на Европейската комисия ще използвам всички норми и закони, за да блокирам "Северен поток 2", заяви политикът в интервю за в. "Полска таймс". 

По думите му през 2019 г. най-важното за Европа е единството и способността за намиране на компромиси. 

"При нас има твърде много национализъм и егоизъм. Като основен кандидат за поста председател на ЕК от ЕНП искам да издигна мостове между Изтока и Запада на Европа", посочи Вебер. 

Проектът "Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 милиарда евро, а пускането на газопровода се очаква до края на 2019 година.

Тръбопроводът с дължина 1225 километра вече се изгражда, но е критикуван от САЩ и източноевропейски, скандинавски и балтийски държави, които се опасяват, че той ще засили зависимостта на Европа от Москва.

Газопроводът е критикуван и заради това, че ще лиши Украйна от приходи от транзит на синьо гориво, пише БТА.

Според Москва обаче съпротивата на Вашингтон срещу проекта може да е свързана с усилията на САЩ да увеличат доставките на американски втечнен природен газ в Европа, който е значително по-скъп от руския, допълва ТАСС.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.