Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На територията на бившия завод „Химко” във Враца цъка екобомба. Това показа репортаж на бТВ. Там се съхраняват 110 тона серовъглерод. И повече от 15 години нито се прави профилактика на съоръженията за съхранение, нито има опити опасното вещество да бъде унищожено. 

Оказва се, че фирмата, която стопанисва серовъглерода е „Камибо” ООД. Според Търговския регистър тя е собственост на депутата Станислав Попов (ГЕРБ) от 2016 г., показала проверката на бТВ. Когато Попов купува фирмата, тя е притежание на българско физическо лице и офшорна компания. За адрес на „Камибо” ООД е посочен апартамент в столичния квартал „Надежа“, където обаче от 2011 г. живее младо семейство. 

Пред бТВ единият от собствениците на апартамента разказа, че от години получават призовки, фишове от КАТ и други съобщения, адресирани до фирмата фантом. И опитите да я дерегистрират от този адрес са неуспешни. Самият депутат Станислав Попов от ГЕРБ е обяснил, че не е запознат в детайли с дейността на фирмата, обещал повече подробности, но спрял да отговаря на обажданията на медията.

Опасното химичното вещество е разположено в резервоари, потопени във водни басейни. Химикалът е замърсен с масло и вече не може да бъде използван. Инспектори от Регионалната инспекция по околна среда многократно са сигналисирали, че се усеща мирис на серовъглерод, което означава, че някои от резервоарите са спукани. За да им бъде направена проверка обаче, те трябва да бъдат извадени от водните басейни. А това е изключително опасно. При взаимодействие на серовъглерода и въздуха може да се получи експлозия, която да засегне цяла Враца.

„Има реална опасност за града. При едно земетресение може да се спука резервоара и серовъглерода да отиде в подпочвените води, да стане екокатастрофа. Ако се запали, ще има обгазяване. А хората, които са наблизко – като пазач, те ще загинат”, за това предупреди пред бТВ Георги Караиванов от РИОСВ-Враца.

Кметът на града Калин Каменов държи опасното вещество да бъде премахнато възможно най-скоро.

„Този серовъглерод не трябва да бъде в града. Той е много близо до населеното място, което лично за мен е притеснително. Химическият завод там не работи и няма необходимост от използването на това химично вещество. Не виждам каква работа има тук”, коментира Каменов.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.