Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“ – това трябва да се предвиди, защото там има празнина в закона. Стига прокуратурата да ти подвдигне обвинение...

Това каза днес председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев, цитиран от "Фокус".

„Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват. Говорихме за предложението, което е направил министърът за разписване на правила за търсене на отговорност на т. нар. „трима големи“, каза още Чолаков.

На въпрос как гледа на тези предложения, председателят на ВАС отговори:

„По принцип законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. То е разписано както в Конституцията, така също и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура“, допълни административен съдия №1.

Попитан какво мисли за временното отстраняване при проверка, той обясни, че това не е предвидено в закона.

„Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване. Нещо, което според мен трябва да се предвиди, защото там има празнина. Има такава празнина в закона, подкрепям това, защото действително ако се повдигне обвинение срещу един от „трима големи", той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено“, коментира още Чолаков.

Клуб Z припомня, че дългогодишният разговор за контрол върху главния прокурор (реално - единственият неконтролируем от "тримата големи") изненадващо се пренасочи в тема за предсрочно прекратяване на мандата на "тримата големи". Всъщност това - кой може да образува следствие, да повдигне обвинение и сътоветно - да стартира процедурата срещу двамата върховни съдии е повече от ясно и при сегашното законодателство...

Темата прегърна веднага след назначаването си новият правосъден министър Данаил Кирилов, който усилено работи по правила за предсрочно отстраняване на "тримата големи".

Чолаков днес каза пред медиите, че и сега на теория може да се образува и обвинение срещу главния прокурор (на него всички прокурори са му подчинени, б.р.)...

"Но някак си фактически това трудно би било се случило...", обяви той.
 

"Действително в момента спрямо главния прокурор трудно може да се търси наказателна отговорност - каза Чолаков. - Следва да бъде извършена такава промяна - съответно друг независим орган, който да проведе тази процедура."

А дали процедурата за избор на нов обвинител № 1 трябва да мине през оценка на мандата на Сотир Цацаров, Георги Чолаков соломоновски заключи, че това е решение на Пленума на ВСС. Нищо че той му е член.