Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Въпросите задава прокурор от Специализираната прокуратура Наталия Станчева, разпитваният е Лъчезар Борисов - действащ зам.-министър на икономиката:

Прокурор: Защо именно през декември е осъществена сделката (за продажба на миноритарния пакет акции на електроразпределителното дружество ЕВН)?

Зам.-министър: Ами предполагам, защото само ЕВН бяха готови и затова - да може този дивидент да влезе в държавния бюджет още следващата година. Иначе се отива на по-другата.

Прокурор: Кое налага да влезе този дивидент в държавния бюджет?

Зам.-министър: Не знам кое – финансовото състояние...

Прокурор: На кое финансовото състояние?

Зам.-министър: На държавата.

Така продължи днес поредното заседание по делото срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесмена и издател Иво Прокопиев и др. Най-"интересният" от поредната призована върволица свидетели бе именно зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който по време на раздържавяването при първото правителство на Бойко Борисов е бил и председател на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Днес Борисов обясняваше общоизвестни факти, чути досега от десетки други свидетели по делото - че в началото на световната криза в изпълнение на антикризисна програма не с друго, а с постановление на Министерския съвет се решава да се разпродават държавните миноритарни дялове повсеместно (съвсем не само за ЕВН) и парите да се апортират в Държавната консолидационна компания (гръбнакът на обвинението срещу Симеон Дянков е, че ги е "сложил" там, а не в Сребърния фонд, а пък на среща на тристранката Иво Прокопиев му става подбудител - като предложил това чрез свое изказване. Трайчо Трайков е обвинен в безстопанственост - че допуснал сделката, б.р.).

После ДКК - създадена именно да управлява такива пари от приватизации и да ги предава на бюджета - ги вкарва именно там на 100%, дори плюс изкараните междувременно от влагането им лихви. Прокурорите се интересуваха къде ги е държала на влог ДКК междувременно...

"Беше един период, в който трябваше да се предприемат няколки мерки – някои доста непопулярни... Доста от дружествата даваха своите вноски като дивидент в подкрепа на бюджета", поясни простичко Борисов.

Въпроси му бяха задавани за факти, които могат да се проверят и в интернет: за решението на правителството, за това Агенцията по приватизация ли извършва приватизацията, дори за това кой от кога и до кога е бил изпълнителен директор на ДКК (като например се питаше "малко или много" е бил шеф един друг човек - Рашко Тачев).

Зам.-министърът за пореден път повтори, че е имало среща и с трите ЕРП, но са раздържавени дяловете на ЕВН първи, защото те са били готови, променили са с желание за съдействие устава на дружеството си, така че въпросният държавен (дотогава) дял да може да бъде листван на борсата. От ЧЕЗ се обявили против, а от Е-ОН формално били "за", но умишлено протакали, защото тогава били в процес на продажба (днешното "Енерго про").

И той, както и предишни свидетели, обяви, че от миноритарните си дялове за целия период от 2004-2011 г. държавата иначе не е получавала почти никакъв дивидент.

Проблясък днес бе, че все пак накрая се чу името на тогавашния заместник-министър на Дянков - Владислав Горанов. А именно - че някои от срещите за въпросната инкриминирана приватизация са се провеждали при него или с негово участие. Защото например на минало съдебно заседание настоящият министър на икономиката - а тогава шеф на Агенцията по приватизация - Емил Караниколов успя часове наред да говори, като виртуозно заобикаляше споменаването на това име (естествено и Караниколовв, и Горанов не са сред обвиняемите по делото).

Та, Горанов поне бе споменат - че именно в неговия кабинет се е дискутирало, че по този начин бюджетът може да бъде подкрепен, ако средствата от приватизация постъпят в него под формата на дивидент.

Днес имаше и други знаменателни диалози със зам.-министъра на икономиката:

Прокурор: Какво значение има кой ще получи този дивидент и какъв е ефектът?

Зам.-министър: Ефектът е, че средствата постъпват в бюджета директно и най-вероятно могат да се разходват - защото това беше период на криза и на финансов недостиг.

Прокурор: А в коя част на бюджета постъпват?

Зам-.министъър: Е, не съм експерт по финанси - не мога да кажа.

Показателно е, че свидетелят е толкова "важен" за разкриването на обективната истина, че адвокатите на Дянков - Димитър Марковски, и на Прокопиев - Ина Лулчева, изобщо ги... нямаше.

А процесуалният ден продължава с разпити на още петима души - от Българската фондова борса, айти експерти, консултанти и т.н.

Разбира се, ако човек е безпочвено мнителен и притеснителен, би могъл да допусне, че единствената цел на безкрайните подобни списъци с безсмислени и нерелевантни свидетели е една - да се тупа топката в подобни дела години наред. През които субектите им да бъдат обект на запори и пропуснати ползи (например на много места има изискване да не си разследван или подсъдим), да ги мачка синхронизирано медийната "кафява машина" и да търпят огромни финансови и имиджови щети, докато накрая неминуемо осъдят прокуратурата...

Но ние не сме такива и не може дори да си го помислим.

Ключови думи

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А НА ТОЗ СВИДЕТЕЛ, КОГА ЛИ ЩЕ МУ ДОЙДЕ РЕДА?

От интервюто на Маркус Бернат, Дер Щандард, 10.09.2013 г.: ................. STANDARD: Каква тежест има финансовият надзор на пазара при сегашния климат на протести и политическа безизходица в България? Мавродиев: Ще ви дам един пример - миналата седмица подадохме сигнал до Главния прокурор в София срещу бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу инвестиционното дружество „Булброкърс" ЕАД, което се контролира от Иво Прокопиев и е било наето тогава от администрацията като консултант. Стигнахме до заключението, че интересите на България са били накърнени чрез една приватизационна сделка. STANDARD: Моля, обяснете по-подробно. Мавродиев: След едногодишно разследване разкрихме дейност, която представлява пазарна злоупотреба. Нашите експерти изчисляват загубите за държавата на около 87 млн. лв. (еквивалентни на 44.41 млн. евро). През 2011 г., българското правителство реши да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN. В резултат на манипулации на борсата, българското правителство не успя да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска. Републиканският бюджет очевидно беше ощетен. Сега Главната прокуратура следва да реши дали да проведе досъдебно производство. Разбира се, нашите правни действия не са насочени срещу EVN, като купувач. Те са предприети в интерес на дружеството и неговите акционери.

Важно е да се мачкат

Важно е да се мачкат критикуващите мафията. Какво, като накрая няма да ги осъдят, нали години ще са ги мачкали.

А защо така старателно се отбягва новината, че...

...България е глобена от Европейската комисия 13 милиона евро заради къщите за гости!? Кой трябва да бъде съден за тази излагация и финансова измама?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.