Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германското правителство ще обсъди в сряда законопроект за проверка на служителите в държавните институции и кандидати за работни места за възможно сътрудничество в миналото с Министерството на държавната сигурност на ГДР (МДС или Щази). Става дума за персонал и агенти, както и за лица, свързани с това министерство с официални и други връзки. Според държавната информационна агенция „Дойче Веле“, позоваваща се на публикация на медийната група „Redaktionsnetzwerk Deutschland“, германското правителство възнамерява да разшири забраната за работа в държавни институции на лица, свързани с Министерството на държавната сигурност на ГДР. Според проектодокумента, ограничителният период за такива лица ще бъде удължен от края на 2019 г. до 2030 г. Консервативният блок ХДС/ХСС и социалдемократите се съгласиха с това, сключвайки коалиционно споразумение.

Подобен закон, наречен „Закон за материалите на Министерството на държавната сигурност на бившата Германска демократична република“, беше приет на 20 декември 1991 г. Той директно регулираше само достъпа до архивите на Щази. Въпреки това, други постановления и закони, както федерални, така и държавни, изискват да се проверят всички кандидати за държавната служба в архивите на Министерството на държавната сигурност на ГДР. Те забраняват назначаването на на държавна служба на лица, които са били идентифицирани като служители или неофициални служители на Щази. Сега става дума за нов законопроект, който допълнително удължава срока на задължителните проверки на държавните служители до 2030 г.

Планираното удължаване на сроковете за проверка за сътрудничеството с Щази е правилно, смята председателят на Комисията по култура Катерине Буда, под чийто надзор е федералната агенция, отговаряща за архивите на Щази. Напълно възможно е хора, които днес са на около 50 години и са работили за Щази, да подадат за първи път документи за държавна служба, отбелязва Буда. Според нея, след 2030 г. такива случаи е малко вероятно да останат, и дотогава тази тема „ще бъде изчерпана“.

Според закона за архивите на Щази, в Германия всички служители в държавните институции подлежат на проверка, като се започне от определено ниво в бюрократичната йерархия, а също и за изборните длъжности. Но възможността за такава проверка се допуска практически за всички служители в държавните институции. Факт е, че законът обхваща множество професии, свързани с работата, дори и в общинските власти. В Германия и полицията, и пожарникарите, и учителите са държавни служители.

"Площад Славейков"

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.