Кметът на Септември получи условна осъдителна присъда днес от Пазарджишкия окръжен съд, но не заради битието му на градоначалник. Марин Рачев е осъден за укриване на данъци на „лишаване от свобода” за срок от 2,5 години с 4-годишен изпитателен срок (т.е. условно).

Според съдебния състав през периода 14 февруари 2005 - 5 април 2007 година в качеството си на едноличен търговец на горива и при условията на продължаващо престъпление Рачев е избегнал плащането на данъци в особено големи размери - 118 923 лева. Освен това е посочил неверни данни в данъчните си декларации, съобщава "Фокус".

Той е признат за виновен, че през въпросните години чрез фирмата си „Марин Рачев-Менсъл“ е укрил данъци за над 118 000 лева, като подавал неверни декларации, подписани от съпругата му.

Прокуратурата искаше 5 години затвор за настоящия кмет в пледоарията си, която бе в петък, както и конфискация на цялото имущество, което включва 4 автомобила и апартамент в Пазарджик.

Градоначалникът ще трябва да заплати и граждански иск - 115 106 лева ведно със законовата лихва от 2006 г. до сега, а също и разноски по делото в размер на 6034 лева. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Освен сегашните си неволи Рачев е интересен и с това, че той стана един от първите "клиенти" на Специализираната прокуратура, след като от 5 ноември 2017 г. делата за т. нар. висока корупция - до ниво включително кмет и председател на общински съвет - бяха преместени от Софийския градски в Специализирания съд.

Делото срещу него за поредица от неизгодни сделки със свързани лица обаче още не е стартирало по същество.

Той е кандидат от ГЕРБ през 2015 г., когато печели изборите. Зе него още в качеството му на бъдещ кмет зам. главният прокурор Иван Гешев разкри, че държал в нощното си шкафче разработки на ДАНС - какво са работили по направлението "търговия с гласове в региона".

Самият Рачев пък днес трябваше в същото време, в което чу присъдата си, да се яви по друго дело също в Окръжния съд, като ищец. Той съди Иванка Кърджийска - активистка на местното гражданско сдружение, опитващо се да оказва съпротива на настоящата местна власт в града. На първа инстанция жената е призната за виновна за това, че на 9 септември 2017 година пред сградата на общината в Септември е разгласила позорни обстоятелства за Рачев в качеството му на кмет. Клеветата е нанесена публично и е разпространена чрез репортаж на национална телевизия. Кърджийска е осъдена на първа инстанция да плати глоба от 1200 лева, но обжалва решението.