Четири години затвор получи бившият председател на Общинския съвет в Септември - Лазар Влайков, съобщи бТВ. Присъдата на окръжния съд в Пазарджик е ефективна и окончателна.

Практически окръжните магистрати завишиха наказанието му от първата инстанция, което беше 3 г. и 4 месеца.

Влайков е обвинен в това, че не е упражнил контрол върху законно притежавания си „Глок”, с който 6-годишно дете простреля смъртоносно собственика на заведение в село Виноградец Наско Тонкев. Инцидентът стана в края на август миналата година, когато Влайков и приятелите му са празнували рожден ден в заведението.

По време на празника компанията била стреляла с газови пистолети. В разгара на празненството Влайков е извадил бойния си пистолет, който се е озовал в ръцете на шестгодишно момче.

При посещение в града тогава главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че на детския рожден ден са открити 126 гилзи и атмосферата била "повече от празнична... с много действия".

Дъщерята на застреляния пък написа после писмо до главния прокурор с апел случаят да не се потулва.

После обаче обвинението бе преправено и Влайков отиде на съд само по лекия член за непредпазливост. Според съда Влайков е виновен за престъпление по чл. 338 от НК – за това, че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант „Градина“ във Виноградец не е взел необходимите мерки за сигурност при боравене с оръжие и от това е последвала смъртта на един човек. Това стана, след като прокуратурата го подведе именно по въпросния член, който е част от глава 11 от НК - "Общоопасни престъпления". Там фигурират например подпалвачеството или наводняването на имот...

Следствието не установи доказателства в някаква друга посока и той бе обвинен само за безотговорно държане на огнестрелно оръжие, предоставено на непълнелетно лице, като с него е причинена смърт на един човек.

Пред първата инстанция Влайков призна вината си и затова съдът заради съкратената процедура бе длъжен да му даде наказание под предвидения минимум от 5 г.

Максималното наказание за престъпление по този член е 10 години лишаване от свобода, а в особено тежки случаи – 15. Затова и наблюдаващият прокурор по делото искаше и на двете инстанции от съда да постанови 4-годишна присъда на Влайков, която той да изтърпява в затворническо общежитие от открит тип, т.е. - при лек режим.

Останаха съмнения, че непосредствено след стрелбата срещу Тонкев Влайков е звънял на окръжния прокурор на Пазарджик, който му е давал "правни" съвети в реално време - какво да прави с местопрестъплението.

През 2012 г. Влайков бе задържан, след като нанесе няколко порезни рани с нож на 40- годишен мъж от Пазарджик. Двамата се спречкали на пътя между селата Бошуля и Карабунар, като спорът е бил заради включени дълги светлини.