Прокуратурата в Пазарджик поиска пет години затвор и конфискация на имуществото на кмета на Септември Марин Рачев, а съдът ще се произнесе в понеделник.

Това съобщава БНР, като уточнява, че градоначалникът е обвиняем по дело за укриване на данъци в големи размери в качеството му на търговец на горива, преди да стане кмет.

Марин Рачев отговаря за укрити данъци в размер на 118 хиляди лева. Престъплението според държавното обвинение е извършено през 2006 г., когато е бил едноличен търговец на горива.

Прокурорът по делото Паун Савов пледира, а заедно с това паралелно е предявен и граждански иск от НАП за същата сума.

Според обвинението Марин Рачев е продавал част от горивото без документи, като доказателствата за това са безспорни. Прокуратурата настоява да му бъде конфискувано цялото декларирано имущество, което включва четири автомобила и апартамент в Пазарджик.

Рачев беше един от първите кметове, при които Специализираната прокуратура и КПКОНПИ нахлуват по еднотипна схема. Той е разследван, както и повечето му колеги - под различни форми за неизгодни сделки от страна на общината, която управлява. 

Всичко започна с щурм на сградата на общината и довеждане с белезници на служители вътре в 7 ч сутринта, което събуди доста коментари - кметът заяви по-късно, че ако са изчакали работното време, и той, и другите щяха сами да дойдат в сградата.

Той бе обвинен в сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост. Прокуратурата обяви на пресконференция как Рачев е сключвал договори практически със себе си чрез верига от свързани фирми, управлявани от близки лица в един и същ офис, с обща документация, общи печати и т.н. 

Един от екзотичните моменти, изнесени на същата пресконференция от зам.главния прокурор Иван Гешев, бе че при обиските открили на нощното шкафче на бъдещия (тогава) кмет от ГЕРБ... разработките на ДАНС, касаещи купуване на гласове в района.

"Според мен няма обяснение защо се намират там. Те касаят местните избори от 2015 г. за кметове и общински съветници. И в тях се съдържа информация за проведените действия  от държавните правоохранителни структури - в случая ДАНС - по направление купуване на гласове", обяви Гешев тогава.

А на уточняващ въпрос на Клуб Z - той допълни:

"Явно с научна цел, бъдещият тогава кмет на община Септември се е интересувал - възможно е да пише дисертация на тази тема, не съм запознат... Явно е събирал информация да повиши общата си култура".

Рачев бе един от първите потърпевши от промяната на подсъдността - когато  в края на 2017 г. т. нар. "висока корупция" бе преместена от Софийския градски съд в Спецсъда. Въпреки това обаче спецмагистратите го отстраниха от длъжност, докато тече разследването срещу него, но Апелативният спецсъд през февруари м.г. отмени определението им. Тогава се оказа, че инкриминираните договори, за които той е разследван и за които бе проведена шумната операция в общината, са сключени от... заместник-кмета. Рачев не е извършвал плащания по нито един договор.

Не е назначена нито една експертиза, която да докаже обвинението, прецени още съдебният състав преди повече от година.

В крайна сметка обвинителен акт срещу Рачев бе внесен преди дни - през април, 2019 г., за умишлена безстопанственост за седем деяния, от които е причинена вреда на общината в размер на 226 528.24 лева. Обвинението касае изпълнението на договор по обществена поръчка с предмет: “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември".

Процесът срещу него в Специализирания наказателен съд още не е тръгнал по същество.