Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е обявила обществена поръчка за система за мониторинг на резултатите от прилагане на антикорупционите мерки на национално ниво. И по-специално в ключови публични институции като МВР, митниците, съдебната власт, системата на здравеопазването. Прогнозната стойност на търга е за близо 81 хил. лв. с ДДС. По-интересното е изключително краткият срок за приемане на офертите – само седем работни дни. 

Обявлението е качено на сайта на комисията на 25 април – ден преди началото на Великденските празници, а крайният срок за приемане на оферти е 9 май. В този срок има, освен съботно-неделни почивни дни и още четири официални празника, в които цялата държава не работи. В обявлението не е посочено защо антикорупционната комисия, чийто ръководител Пламен Георгиев е в отпуск заради прокурорската проверка за недекларираната му тераса, е определила толкова кратък срок за прием на документи. 

Според обявлението основната цел на обществената поръчка е да се постигне:

„Методическо осигуряване на мониторинга и оценката на резултатите от прилагането на антикорупционни мерки на национално ниво.“

Освен това като „втора специфична цел“ е посочено, че трябва да бъде създадена и: 

„Отворена платформа за информация, комуникация и сътрудничество със заинтересованите лица – включване на международни и/или неправителствени организации при наблюдението и оценката на резултатите от прилагането на антикорупционните мерки."

В обществената поръчка се казва, че изграждането на системата е „от ключово значение за ефективността на прилаганите антикорупционни политики“. Тя ще бъде изградена като отворена платформа за информация и комуникация, осигуряваща публичност на информацията за планираните и реализираните антикорупционни мерки и тяхното влияние за повишаване на интергитета на публичната среда.

А самото функциониране на системата за мониторинг ще бъде осигурено чрез „разработване и прилагане на компексна методология за наблюдение и оценка на прилагането на антикорупционните мерки, вкл. чрез ползване на независими оценители“. 

Методологията ще бъде изготвена за пет месеца и ще трябва да измерва и събира данни за това колко често се дават подкупи в различните административни звена има ли форми на корупционен натиск.

Наблюдението на корупционните нива в администрацията ще се прави два пъти годишно, а веднъж в годината ще се дава оценка колко са ефективни самите политики за борба с корупцията. Интересно е, че оценките ще се формират на база информация от самите институции, които са задължени да прилагат и антикорупционните мерки, става ясно от поръчката. В общата оценка ще се включват и социологически проучвания дали има реален ефект борбата с корупцията.

"Събиране и анализ на административна информация, свързана със състоянието на административната среда, включително в сфери с идентифицирани високи нива на риск от корупционни действия", ще бъде още един метод за оценка, пише в заданието.

Цялата тази информация ще бъде събирана в специализиран сайт, който ще помогне към борбата с корупцията да бъдат привлечени неправителственият сектор и граждани.