След края на мандата "ще се върна в партията ми и ще дам път на младите", заяви премиерът Бойко Борисов в "Панорама" по БНТ. На два пъти.

Така той загатна, че може и да не се кандидатира за нов мандат на следващите парламентарни избори. Борисов рече, че иска да "стабилизира" ГЕРБ.

Той говори по всички актуални теми. Приветства за пореден път действията на следствените органи по Апартаментгейт и скандала с къщите за гости. Цветан Цветанов с едно действие заличи всичко хубаво, което е направил, обяви премиерът.

Борисов обясни, че Цветанов и останалите, замесени в последните скандали, нанесли "непоправими щети на ГЕРБ", повече няма да заемат постове в държавата, няма да бъдат на предните редици. Ще се използва "само тяхната експертиза":

"Цветанов си го обичам като дете. Той беше символ и човек, който имаше изключителен авторитет след мен в партията. Като министър си заложи главата и направи много добри неща. Майка ми винаги казваше: "Внимавай, дете, да не сложиш лъжицата с катран в кацата с мед." А той точно това направи. С това нещо заличи всичко добро, което е направил." 

Има ли опасения Борисов, че скандалите с Цветанов и останалите ще се отразят на европейските избори?

"Има един ден в годината, "прошка" се казва. Ще видим нашите избиратели дали ще ни прощават на 26 май или ще се подведат по лъжите на другите. Изводите съм си ги направил. Голяма щета ни се нанесе. Ако ми отделите време, мога един час обект по обект да ви изброя направеното от нас."

А дали би хвърлил кърпата, ако получи жълт картон на предстоящия вот, както се изрази водещият Бойко Василев?

"Не, в никакъв случай. Няма на кого да оставим. Видяхте как се биха за една листа БСП. Кой да е първи, кой да е втори... Ако трябва да направят правителство, с техните хора ще се изпоядат.  Те хората се ненавиждат там един друг. Проблем ми е моята партия. Никой отвън не клати ГЕРБ, ГЕРБ се клати сама. Външнополитически сме толкова нужни и важни за Европа, за Америка, за Русия, за Китай... Проблемът е това, което ние си правим в партията. БСП не са ни проблем. Брюксел прекрасно знае, че нашите органи ще размажат тези, които са злоупотребили", каза министър-председателят.

Борисов изтъкна, че е бил до Тодор Живков тогава, когато не е бил на власт. И че сегашните политици от БСП тогава са се криели в София. Също така е присъствал на възхода и падението на Симеон Сакскобургготски, посрещнат от 1 милион души на "Орлов мост".

"Няма нито един български  държавник, който да е признат приживе. Нито един. Че дори и царете ни, ние не знаем къде са погребани, има убити и предадени. Аз съм наясно с всичко това. Това им казвам и на моите съпартийци. Аз това го знам, за разлика от много политици. Не ме е страх, че ще бъда отречен. Ние обаче сме направили много неща, които ще останат, като се махнат гадните неща. Затова казвам - изкарвам си мандата, прибирам се в партията и ще дам път на много млади хора", категоричен беше Бойко Борисов. 

Борисов беше доста словоохотлив по повод имотните скандали, но в един момент каза, че не иска това да е темата в цялото му участие в "Панорама":

"И мен ме яд. За всичко си има изход. Всеки, попаднал в такава ситуация, всеки, не мислил с главата си или всеки, поддал се на манталитета си или решил, че всичко му е позволено, ще си понесе най-тежки наказания и отговорности, бяха думите му. - Защото подаването на оставки и махането от всички държавни постове на десетки хора в момента е половината от работата. Мога да гарантирам на българските граждани, че няма да остане ненаказан човек. МВР действа, както и прокуратурата. Не искам да се изказвам от тяхно име. Ето - 100 000 лева гаранция и повдигнати обвинения. Една програма, която даваше възможност да се направят къщи за гости, да идват чужденци... а някои тарикати са решили да се възползват от това. Тези, които са злоупотребили, ще си понесат наказателната отговорност.

Яд ме е, грешката е моя, защото нито веднъж не отидох на гости на един мой министър, кмет, областен управител... Ако бях отишъл, щях да видя и да разкрия нещата много по-рано. Тук искам да благодаря на свободните медии в България, които със своите разследвания показаха много недъзи. Те показаха и че са свободни. Трябва да ви уверя, че докрай ще бъде направено всичко, за да бъде възстановена справедливостта.

Къде нося отговорност? Нося отговорност за това, че няма как да знам кой къде живее. Защото всеки попълва данъчна декларация и всеки си носи отговорност. Прокуратурата проверява всички сделки, няма тъст, сват, министър, зам.-министър... Аз съм се родил, живея и ще умра в къщата си в Банкя, която знаят всички. Не съм позволил един лев да се даде там, където аз обитавам. А за местата, където живеят президентитете, се направиха много ремонти. 

Ако някой ме види някога в друга къща, в друг апартамент, да дойде да ми каже. Виновните ще се отказват ли, ще продават ли апартаменти, ще връщат ли къщи, трябва да се стигне до края. При мен единият си направил апартамент с асансьор, друг къща за гости, а които са били на власт преди нас са взимали огромни сгради с няколко асансьори и по три къщи за гости.

Аз съм създал ГЕРБ и досега сме побеждавали винаги БСП. Всичко хубаво, което се е случило в тази държава през последните години, сме го направили ние. И изведнъж заради няколко човека, които не са си преценили стъпките, да ни сложат етикет, няма да го бъде. Всички големи катастрофи са ставали, когато БСП са управлявали. А ние за един апартамент с асансьор, за една къща какво - на фона, което са заграбили те с приватизацията. Нашите симпатизанти ни казват - не може да бъдете като другите, затова ще се разделям с още много хора. Аз съм го направил ГЕРБ и досега работеше перфектно. Ще стабилизирам ГЕРБ."

Румен Порожанов не е разследван от прокуратурата, но сделките се разследват до една.

Борисов заяви, че до две седмици в България ще пристигне бордът на директорите на "Фолскваген" за оглеждане на терен за евентуален завод - концернът избира между страната ни и Турция. Наети са хеликоптери за автобилните босове. Премиерът призова за търпение, тъй като предстои да се вземе решение.

До 2-3 години цялата магистрала "Хемус" ще бъде готова, обеща Бойко Борисов. Догодина ще бъде пусната отсечката до Плевен и Ловеч. Тогава положението в Северна България ще се промени, вярва той. В средата на месец май започва да се строи поредната дъга от Околовръстното - връзката на ж. к. "Младост" с магистрала "Тракия".

Премиерът отново приветства изграждането на газовия интерконектор с Гърция. Така ще се създаде реален пазар на природен газ в България, тъй като ще има избор между руския и американския газ, изтъкна Борисов.