С настъпването на май идва и краят на футболния сезон. Всички водещи европейски първенства приключват около средата на месеца, а апотеозът е финалът на Шампионската лига, когато бива коронясван новият крал на континента.

Доста от топ шампионатите в Европа вече излъчиха своите местни първенци и общо взето ритат топка само за удоволствие в оставащите няколко кръга. В този текст обаче ще се фокусираме върху тези първенства, в които все още има интрига и не е съвсем ясно кой ще грабне златните медали.

Нещо като футболен афиш, но без да разглеждаме жестоката битка между "Санта Колома" и "Сант Жулия" в лигата на Андора, нито други периферни държавни шампионати, които биха ви били интересни само ако организирате футболен куиз. Но пък ще обсъдим родната Първа лига. Ей така от куртоазия.

Англия

В най-интересния сезон от подхлъзването на Стиви Джи насам отново „Ливърпул“ и „Манчестър Сити“ водят жестока борба за титлата в най-харесваното първенство в света. До края остават два кръга, а „гражданите“ водят с точка пред тима на Юрген Клоп и имат с 4 попадения по-добра голова разлика, така че можем да кажем, че виртуално водят с точка и половина.

На Серхио Агуеро и компания им предстоят домакинство на „Лестър“ и гостуване в последния кръг на „Брайтън“. „Сити“ са в серия от 14 поредни победи у дома във всички турнири и все още не са губили точки у дома през 2019 г. Освен това в последните си 5 домакинства на „лисиците“ са записали 4 победи и само 1 загуба, дошла в шампионския за гостуващия тим сезон.

Срещата обаче ще е по-специална този път, тъй като треньор на „Лестър“ е бившият наставник на „Ливърпул“ Брендан Роджърс. Очаква се отборът му да се хвърли здраво в опит да направи услуга на „червените“ от „Анфийлд“. 

Ако Пеп Гуардиола вземе и този мач (което най-вероятно ще се случи), то едва ли в последния кръг ще има големи затруднения на гости на „Брайтън“. „Чайките“ се борят за своето оцеляване, но имат комфортна преднина от 4 точки пред „Кардиф“, който засега заема 18-ото място в таблицата. Дори и при две издънки на „Брайтън“, на „Кардиф“ ще се наложи да спечели на „Олд Трафорд“ в последния кръг, за да оцелее.

Казано накратно „чайките“ би трябвало да се спасят в елита още този уикенд, което ще ги освободи от всякаква мотивация да се борят за точки в 38-ия кръг и най-вероятно ще са първите, които да поздравят Гуардиола за втората му поредна титла във Висшата лига.

Все пак да обърнем внимание и на претендента. „Ливърпул“ ще гостува най-напред на „Нюкасъл“, където ще го посрещне позната физиономия - тази на Рафа Бенитес, който е начело на „джордитата“. Лесно е да си представим, че на „Ливърпул“ може би няма да бъде оказана кой знае каква съпротива на „Сейнт Джеймсис парк“, но кой знае.

За Юрген Клоп ситуацията ще бъде по-сложна и заради предстоящия реванш с „Барселона“ от полуфиналите на Шампионската лига идната седмица, така че може да му се наложи да подреди добре приоритетите си при избора на стартов състав.

Все пак развоят на първенството в Англия зависи преди всичко от „Манчестър Сити“ и ако шампионите не достигнат до крайния успех ще си е по тяхна вина.

Във финалния кръг на първенството на „Анфийлд“ пристига коравият тим на „Улвърхемптън“ и няма да е никак лесно на „Ливърпул“ да вземе 3 точки. Но и това едва ли ще се окаже достатъчно за краен триумф. 

В общи линии най-логичното нещо е „Сити“ да победи още два пъти и да грабне титлата, но все пак сме виждали какво ли не.

Германия

Ако не беше отборът на „Нюрнберг“, откраднал точка на „Байерн“ (Мюнхен) в изминалия кръг, то едва ли щях да пиша за Бундеслигата въобще, а баварците вече щяха да са отворили бирата и да пекат вурстове по случай поредната си титла. Само че "Байерн" не победи и три кръга преди края води с 2 точки на „Борусия“ (Дортмунд), което оставя някакви надежди за късна драма.

До края на шампионата мюнхенци приемат „Хановер“ - очаква се да са протоколни 3 точки. След това гостуват на „Ред Бул“ (Лайпциг) в потенциално тежък двубой, който може да реши развоя на първенството, а в последния кръг отново пред собствена публика ще играят с „Айнтрахт" (Франкфурт). Което също може да се окаже не толкова лесна задача предвид солидната игра на „орлите“, както и формата на двете им остриета в атака - Анте Ребич и Лука Йович.

Освен това отборът от Франкфурт се бори за топ 4 и влизане в групите на Шампионската лига през следващия сезон, така че в последния кръг едва ли ще отиде на екскурзия в Мюнхен.

От друга страна, след тежката издънка в рурското дерби в Дортмунд трябва хем да са щастливи, че изостават само с 2 точки, хем да се ядосват, че за пропуснатата възможност да оглавят класирането отново.

„Борусия“ има на хартия малко по-лека програма, която включва гостуване на „Вердер“, домакинство на „Фортуна“ (Дюселдорф) и визита на адашите от Мьонхенгладбах. Последните са в битката за 4-ото място, така че (подобно на „Айнтрахт“) ще излязат пределно мотивирани в последния кръг.

„Байерн“ имат доста по-добра голова разлика от „Борусия“ (+50 срещу +34), така че при равенство в точките регламентът на шампионата гласи, че титлата ще е остане за поредна година в Мюнхен. Но дори да се гледаха преките двубои, предимството отново е за баварците, така че за „жълто-черните“ остава да се надяват техният голям противник да загуби поне 3 точки от останалите си 3 двубоя, за да се окичат със златото.

Португалия

При оставащи три кръга „Бенфика“ води с 2 точки на „Порто“. Ключов беше последния уикенд, в който „драконите“ стъпиха накриво при гостуването си на „Рио Аве“, а „орлите“ завоюваха след обрат безценни три точки от красивия стадион на „Спортинг“ (Брага).

На теория интригата е налице, но напрактика не съвсем. На „орлите“ от Лисабон предстоят домакинство на „Портимонензе“, гостуване на „Рио Аве“ (на което могат да благодарят на своя опонент за титлата) и отново мач у дома с тима на „Санта Клара“.

Трите им съперника заемат 8-о, 9-о и 11-о място във временното класиране и не се борят за абсолютно нищо, така че едва ли може да се очаква изненада в който и да е от трите мача. Разбира се, „Рио Аве“ вече спъна „Порто“, но за да спре „Бенфика“ за титлата, ще трябва да го победи, тъй като при хипотетичен равен брой точки се гледат преките двубои.  А лисабонският гранд победи вечния си съперник и в двата мача през сезона.

Все пак да споменем и програмата на „Порто“ до края на кампанията - домакинство на „Авеш“, гостуване на „Насионал“ и дерби в Лисабон срещу „Спортинг“. То е в последния кръг и ще е интригуващо, но едва ли ще се окаже ключово в битката за титлата предвид по-леките съперници на „Бенфика“ до края.

Холандия

През миналия уикенд мачове в Ередивизи нямаше, за да могат футболистите на „Аякс“ да си починат. И това се оказа добър ход, тъй като "хлапетата" от Амстердам победиха „Тотнъм“ и то в Лондон в първия полуфинал и уверено крачат към финала на Шампионската лига.

Останалото на заден план местно първенство също трябва да определи своя шампион, като „Аякс“ и ПСВ "Айндховен" имат равен актив два кръга преди края - по 80 точки. Ако след изиграването и на последните двубои разлика между тях в точково отношение няма, то отборът с по-добрата голова разлика ще бъде определен за първенец. В момента „Аякс“ води по този показател с 10 гола преднина.

До края на кампанията тимът от Амстердам ще пътува за мач с „Де Граафшап“ и ще домакинства в 34-ия кръг на „Утрехт“. В лагера на ПСВ пък се гласят за двубой с „Хераклес“ на „Филипс щадион“ и тегава визита на АЗ за финал. Очакваният развой е „Аякс“ да спечели своята 34-тa титла. В Айндховен пък могат само да съжаляват за трите грешни стъпки в последните 2 месеца, след които отстъпиха лидерската позиция, която държаха през почти целия сезон.

България

Дойдохме си на наш'то. След като през уикенда за пръв път и трите водещи отбора загубиха в рамките на един и същи кръг, разликата от 5 точки между лидера „Лудогорец“ и преследвача ЦСКА-София се запази. В лагера на „червените“ ближат рани - в рамките на седмица първо отпаднаха за Купата на България, а след това същият съперник - „Ботев“ (Пловдив), най-вероятно ги лиши и от амбициите за титлата.

Все пак до края на първенството остават цели 5 кръга, което на фона на останалите шампионати си е доста и могат да се случат някакви размествания. Всеки от отборите има да играе по още веднъж с всеки в шампионския поток. 

Нещата се свеждат до следното - на 11 май е домакинството на ЦСКА-София на „Лудогорец“ и ако „червените“ не го спечелят, на 100% ще се простят и тази година с всички трофеи. Междувременно седмица по-късно в Разград отива „Левски“, а веднага след това ще гледаме и последното за сезона столично дерби.

Във финалния 36-и кръг „Лудогорец“ приема „Черно море“, а ЦСКА-София - „Ботев“, и със сигурност на един от двата стадиона ще се празнува спечелената титла. Засега е доста по-вероятно това да е арената в Разград.

През последните години е рядкост титлите в топ първенствата да се решават през май, а сега ни предстои почти всеки уикенд да гледаме срещи със заряд, така че не можем да се оплачем. Нито дори от факта, че през лятото няма да има световно или европейско. Тъй че нека се порадваме на още малко качествен футбол преди да почнат поредните мъки с „Вадуц“ и „Мура“ през юли и август.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".