Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България може да развие потенциала си като разпредителител на природен газ, ако инвестира в инфраструктура за пренос на втечнен газ. Такава теза разви председателят на Института за енергийни изследвания във Вашингтон Том Пайл в "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+.

"Вие сте в задния двор на Русия. Трудно е да промените тази ситуация. В момента разполагаме с невероятни технологии, произвеждаме доста големи количества природен газ, и ако този регион може да развие инфраструктура, която да приеме газ, това ще разбие монопола", отбеляза той.

И подчерта, че САЩ не се стреми да монополизира даден регион, а тъкмо обратното - да създаде конкуренция.

"Производството на повече газ е от полза за всички. Колкото повече газ има, толкова по-добре за региона. Колкото повече участници има, толкова повече се оказва натиск върху цената и тя намалява", добави Пайл.

И изтъкна, че е забелязал оптимизъм по отношение на възможността да се внася газ от САЩ към Балканите. По отношение на възможността за държавни дотации на цената, които Борисов спомена след срещата си с Пайл вчера, той отбеляза:

"Идеята, за дотации не е толкова проста и сама по себе си предизвикателство. Става дума за програми на Държавния департамент, те засягат едни дългосрочни програми."

Според него ключовото е да се създаде инфраструктура:

"Има добра технология, може да предвидим производството. Споменахте и други държави, които имат ресурси. Няма значение какъв е източникът на втечнен газ."

Пайл цитира и президента Доналд Тръмп, който е отбелязал, че по отношение на продажбата на газ, "сега е моментът да се действа".

"Готови сме да атакуваме източното Средиземноморие", добави американският енергиен експерт.

 

Пълното интервю:

Коментари

Калина Христова's picture
Калина Христова
Трайчо Костов

Кога?

А дано , ама надали с тази руска пасмина в НС, и навсякъде из бедната ни и опоскана държавица

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.