Първата копка на газовия интерконектор между България и Гърция се очаква през юни. А газовият хъб "Балкан" e "по европейски образец", "благословен от ЕК" и много важен за доставките на газ и диверсификацията, затова ни е цел.

Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Египет, където участва в срещата между ЕС и страните от Арабската лига.

За разговора си с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал Асаф, и по-специално по темата за газовия хъб, премиерът Борисов изтъкна, че желанието ни е да привлечем повече участници в конкурса, които да са и с огромен опит. Газовият хъб е по европейски образец, той гарантира същите количества, които в момента имаме, да имаме и занапред, не става дума за ново количество газ в България, каза още българският премиер.

От изявлението на Борисов се разбра, че тръбите от Украйна могат да "останат празни" - това е трасето, през което България в момента доставя и транзитира газ от Русия. Москва отдавна има намерение да спре доставките за Европа през Украйна, затова е и съпротивата в страни от ЕС срещу изграждането на "Северен поток 2", което би позволило заобикалянето.

Според премиера "старите тръби, които ще останат празни през Украйна, също са въпрос на диверсификация в посока Украйна, ако се наложи".

"Когато има газ, ако нямаш тръби, през които да го прекараш, само ще слушаме, че някъде открили газ", каза още Борисов.

Той декларира, че една от целите му на тази среща е да привлече компании от Саудитска Арабия, които правят големи газопроводи. Според него от тази страна има интерес към България, което било потвърдено и от краля, и от външния им министър.

"Независимо от огромните различия, които има, само диалогът може да помогне за борбата с тероризма, борбата с миграцията", каза Борисов.

Премиерът информирал гръцкия си колега Алексис Ципрас, че през юни България ще направи първа копка за интерконектора с Гърция.

Този проект се прави от 10 години, в момента текат обществените поръчки и ако няма обжалвания - срокът може и да бъде изпълнен. Едва ли може да се каже със сигурност обаче, че обжалвания няма да има. 

"Газовият хъб е нашата цел, Юнкер лично каза, че го благославя. Той ще гарантира същите количества газ, които имаме, да продължаваме да ги имаме", обясни Борисов.

Борисов коментира и ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс.

"Вижте, аз имам много работа, политическите лидери не ги коментирам. Ако още веднъж ме прекъснете, ще си тръгна (към журналисти - б.р.). Когато вземаш страна на една партия срещу друга, се превръщаш в политичски лидер", каза Борисов.

Според него България не разваля приятелства в името на нови, а надгражда стари приятелства.

"България е изключително лоялен член на НАТО, ЕС с прагматични отншения заради мястото, на което се намираме. Оттатък Черно море са Турция и Русия. Ние трябва да водим тази прагматична политика. Ако има толкова ербап някой може да се справи по-добре, предполагам", каза Борисов.

 

Борисов отказа да отговаря на въпроси какво очаква от разговора с премиера на Русия Дмитрий Медведев, чието официално посещение в България на 4 и 5 март бе официално обявено днес, въпреки че за него се знае отдавна. 

Очаква се строежът на "Турски поток" и други теми в енергетиката да бъдат сред основните теми.