Обградени от малки розови медузи, водолази любители от целия свят се гмуркат в дълбините на Червено море, за да се полюбуват на корали, които са застрашени от развитието на туризма в Египет, предаде Франс прес.

В морето край брега, където е разположен курортният град Хургада в източната чст на страната, риби клоуни, бодлоперки и риби от семейство Хетодонтиди плуват между коралите на десетина метра дълбочина. Снабдени с плавници и кислородни маски и придружени от професионални водолази, туристи, повечето от които европейци, се любуват на гледката.

В Хургада, където край морето са построени хотели и търговски комплекси, цените са относително ниски, за да се привлекат възможно най-много туристи.

"Тук е по-евтино, отколкото в Карибския басейн", отбеляза 29-годишен германски турист. Напоследък все повече чуждестранни туристи посещават Хургада. 

Туристическият поток в Египет рязко намаля след свалянето от власт на президента Хосни Мубарак през 2011 г. Броят на туристите спадна от 14,7 милиона през 2010 г. на 5,3 милиона през 2016 г., една година след като срещу руски самолет бе извършен атентат, причинил смъртта на 224 души в Шарм ел Шейх на брега на Червено море. 

В туристическия сектор настъпи относително подобрение от 2017 г. През 2018 г. приносът на туризма за брутния вътрешен продукт на страната се увеличи с 16,5 процента, достигайки най-високото си ниво от 2010 г. 

БТА