Швейцария днес официално се присъедини към китайската инициатива "Един пояс, един път", след като швейцарският президент Ули Маурер и китайският му колега Си Цзинпин подписаха меморандум в Пекин, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Мащабната китайска търговска инициатива, пораждаща противоречиви реакции, предвижда строителство на пристанища, пътища, железопътни линии и други инфраструктурни обекти, за да се увеличи търговията с Китай.

"Целта и на двете страни е да разширят сътрудничеството си в областта на търговията, инвестициите и финансите за проекти в трети страни", обхванати от инициативата, се посочва в изявление на швейцарското правителство.

САЩ обвиниха инициативата "Един пояс, един път", че подмамва по-бедни страни, за да ги вкара в дълговия капан, като им предлага евтино финансиране, което обаче те не могат да си позволят. Според критици на инициативата тези страни могат да станат политически зависими от Пекин, а китайски компании изглежда печелят повече договори по проектите.
През март Италия стана първата страна от Г-7, присъединила се към инициативата, за което беше критикувана от ЕС, Германия, Франция и Великобритания, припомня ДПА. 
В събота в Пекин приключи форум, посветен на инициативата "Един пояс, един път". На него Китай реагира на критиките, обещавайки да се придържа по-стриктно към международните стандарти и да разпределя финансирането на проектите между повече страни.