Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Това не е някаква нова идея – това е идея още от предходния министър на правосъдието. Тя се възпроизвежда в последното изказване и първите стъпки на новия министър на правосъдието.

Така коментира председателят на ВКС Лозан Панов идеята на новия министър на правосъдието Данаил Кирилов, който заговори за предсрочно прекратяване на мандата на "тримата големи" и обеща изготвяне на "режим" за това.

"Изкуственото пришиване на двамата председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд към главния прокрор е тема, която и преди това съм дискутирал - няма как тя да бъде приемлива за българското законодателство, доколкото такива предпоставки същетвуват. Това по темата за разследването."

(С думи прости - всеки прокурор може да образува разследване и съответно да задвижи съответните предвидени от закона репресии срещу всеки предесдател на върховен съд, но срещу главния прокурор това трябва да извърши негов... подчинен, б.р.)

"Темата за предсрочното прекратяване на мандати – ако това е въпросът, който ми задавате - в Закона за съдебната власт има ясно регламентирани основания, които са предвидени - припомни Панов.

Аз оставам по-скоро с впечатлението, че се търси основание – не се търсят законови предпоставки."

Панов продължи с напомняне на очевидното:

"Прокуратурата е вертикална струкутра - на върха на нея стои главният прокурор. Така че казусът с разследването на главния прокурор е казус, който дискутират още след осъдително решение в Страсбург по делото „Колеви срещу България“ от 2009 г. И убеждения има в тази посока от страна на Европйската комисия.

Не съм чул ЕК да изисква някакъв специален ред на разследване срещу тримата големи, специално двамата председатели на върховни съдилища. Те и сега биха могли да бъдат разследвани от прокуратурата.

А ще со отнася до мен конкретно – аз и сега съм разследван, срещу мен има и данъчни проверки, КПКОНПИ и каквото още..."

Панов днес е гост и лектор на форум "Независим съд - свободна държава. За правото и справедливостта". Организатори са гражданските движения "Правосъдие за всеки" и "Боец".

Ключови думи

Коментари

true lies's picture
true lies
truelies

Дефектна е първо безумната "конституция", която имаме

от "правните" светила на късния соц от ВНС като корнезовци и джеровци, които не разбираха от друго, освен от теглене на локуми. Няма как да работи конституция, в която няма ефективно разделение и противопоставяне на властите, а институция като прокуратурата, която е част от изпълнителната власт и трябва да бъде в нейно подчинение беше издигната като държава в държавата и в която спазването на закона зависи от прищевките на главния прокурор. Не стига тоя дефект, ами и имахме и имаме безскрупулни корумпирани малки началничета, които сложиха летва за избора на главен прокурор с подкупни некадърници като Филчев и Цацаров, които им пазеха и пазят гърбовете.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.