Премиерът Бойко Борисов има принос към световната политическа теория и практика, мисълта му трябва да се анализира и изучава - така депутатът от БСП Румен Гечев коментира (с усмивка) изказването на Борисов отпреди ден, че в България имало опит за "пълзяща диктатура". 

Репликата на министър-председателя бе по адрес на БСП. Гечев днес припомни, че социалистическата партия е в... опозиция. 

"Пълзяща диктатура на... опозицията. Тази мисъл не знам как да продължа да я анализирам, нямам думи", добави кандидатът за евродепутат от левицата. 

Гечев бе в проектосписъка на лидерката на БСП Корнелия Нинова за кандидати за изборите. И остана в него, но Националният съвет го прати на по-задна позиция - извън т.нар. избираема зона, в която беше първоначално. "Не се вглъбявам толкова в мястото, на което съм в листата на БСП за евроизборите. Благодарен съм на позицията. Кандидатурите ни са силни, а разликата между челните места е малка", каза по този повод Гечев пред бТВ. 

По думите му Нинова не е била бламирана - макар че това беше най-масовата интерпретация на резултата от последния пленум, на който председателката на БСП не успя да изхвърли Сергей Станивеш от листата за евродепутати, а останалите й предложения бяха тотално разместени. Фаворитът й за второто място Янаки Стоилов пък се оттегли, след като Националният съвет го прати на 12-о място. 

"Подреждането на Корнелия Нинова беше предварително. Нинова не беше бламирана, 90% от списъка ѝ беше приет на Националния съвет. Борисов бламира всеки ден Цветанов, дори му е забранил да се доближава на 100 метра от НС", направи паралел Гечев (въпреки че в случая на ГЕРБ лидерът е Борисов, а Цветанов е заместник - б.р.) 

Румен Гечев заяви, че всеки един социалист, в това число и лидерката, носи отговорност за европейските избори. По думите му на 26 май след вота БСП ще празнува победа. Младите лица, които изненадващо попаднаха в челото на списъка, са хора с потенциал, добави той. И декларира, че БСП е демократична партия, припомняйки, че в нито една друга партия не е имало изобщо дискусия на номинациите. Прието е това, което е "спуснато от боса". 

На коментара на Борисов, че списъкът на БСП бил "ДС - шпионин, ДС-шпионин", Гечев отвърна така: 

"Бойко Борисов заяви преди време, че е кандидатствал в Държавна сигурност (факултет във Висшата школа на МВР в Симеоново - б.р.), но не са го приели..."