Бившата кметица на район "Младост" в София Десислава Иванчева бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за искане на подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. Заместничката й Биляна Петрова получи 15 години затвор, а Петко Дюлгеров - 12 години. Двамата са подсъдими като съучастници.

Присъдата на Специализирания наказателен съд бе прочетена от спецсъдия Иво Хинов. Тя не е окончателна и може да се атакува пред апелативния спецсъд.

Наказанието, наложено на Иванчева е това, което вчера поиска прокуратурата. Ще трябва да заплати и 20 000 глоба и няма да може да заема изборна длъжност.

Според обвинението Десислава Иванчева е поискала общо 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. За една конкретна преписка Ваклин е дал на Петко Дюлгеров 70 хил. евро, от които той трябвало да вземе своя дял и да предаде останалите на Иванчева=

Мотивите на магистратите за присъдата са, че е имало много политически нюанси в делото и всички те са взети предвид. Съдията заяви още, че сред многобройните доказателства няма никакви данни да е имало подбудителство към подкуп или някой да е подстрекавал двете жени да искат такъв, съобщи Нова тв.

 

Бившата районна кметица и заместничката й Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, продължила повече от четири часа. В колата на Иванчева бяха намерени 70 000 евро в белязани банкноти. Според прокуратурата парите са от подкуп, поискан от строителния предприемач Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж.

След ареста съдът на няколко пъти отказва да освободи обвиняемите. Пусна ги под домашен арест на 22 декември миналата година.

Соченият за посредник при получаването на подкупа бивш кмет на „Младост” Петко Дюлгеров, който също е подсъдим, се отказа от първоначалните си показания. Той заяви, че седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. След ареста служебният му защитник и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде "правилни” показания, можело да бъде освободен, твърди още Дюлгеров.

Миналата седмица Иванчева обяви, че се кандидатира за евродепутат. Номинацията й е направена от инициативен комитет "Непослушните". Събирането на подписи в нейна подкрепа започна в сградата на спецсъда, припомни Нова тв. Преди да има окончателно влязла в сила присъда по закон тя може да участва в избори.