"Лозан Панов започна да се изжиявва в една роля, която не му е присъща...

Когато говори за присвоена държава твоята съпруга, то означава, че ти имаш определени виждания – определени предпочитания.

Ние (с Румен Янков), които също бяхме обект на долни инсинуации, не сме позволили на съпругите си - а те бяха достатъчно интелигентни - да се появяват по телевизията и да ни защитават. Защото ние имахме достатъчно сила - мъжка сила – да се защитим сами."

Това бяха някои от акцентите в гостуването днес на бившия член на Конституционния съд Румен Ненков в бТВ.

Ненков, чиито син е депутат от ГЕРБ, а жена му е председател на КЗК (преди - на Агенцията по приватизация и др. важни постове), призна, че вкъщи не си говорели по политически теми.

Затова пък разкри нещо любопитно от периода през 2015 г., когато първият опит за избор на председател на ВКС се провали (тогава от Полина Панова и Таня Райковска никоя не събра достатъчно гласове, б.р.)

"Имаше проблем - вече 5 или 6 месеца нямаше председател на ВКС. И дойде при мен авторитетен, влиятелен член на ВСС и каза: как мисля с моята кандидатура... Той дойде да сондира дали ще се съглася. Сегашният главен прокурор ми предложи."

Ненков призна обаче, че си харесвал работата и тогава препоръчал трима юристи, един от които бил Лозан Панов. Той имал голямо доверие в него, "до момента, в който стана председател на ВКС".

Ненков отново се обърна в посока съпругата на Панов, която говорела за него "като за институция Лозан Панов, а не за институция председател на Върховния съд".

"Първо, председателят на върховния съд не трябва да изразява публично това, което става в семейството. Той може да има всякакви политически пристрастия... ", заяви Ненков.

Затова пък нормална практика било навсякъде по света политическата система да участва в договорки за ръководните постове в съдебната.

Той не знаел как са продължили сондажите за кандидатурата на Лозан Панов, но...

"Аз твърдя, познавайки добре тази система и този механизъм, че не е минало без разговори с представители на политически сили... Поне с ръководителите на водещите партии и с министър-председателя. В това няма нищо лошо, разбира се."

На зебележката на водещата, че публично признава това, че политиците избират и членовете на съдебната система, Ненков допълни „.. което всички го знаем".

"Най-малкото участват. Най-малкото участват и имат средства за влияние“, коригира се той.

Въпреки това в кариерата му никой политик не му е звънял да опитва да му оказва влияние.

Що се касае до скандала „Апартаментгейт”, се искаше да се внуши на хората, че на тези политици или хора във властта са им били подарявани апартаментите, което не е вярно, заяви още в разговора Румен Ненков.

„Те не са получили подаръци, нито един строител не може да разчита на един министър, че ще му уреди одобряване на строителни книжа, архитектурни проекти и т.н. Тези продавачи имат интерес обаче да намалят разходите по сделката. Имат интерес да получат повече пари, но да платят по-малко данъци”, отбеляза той.