Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да позволи на "Емко", собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, да придобие оръжейния завод "Дунарит". Решението на антимопополния орган е взето вчера и бе публикувано днес. Това е второто решение на КЗК по темата. И ... то е доста различно от първото, взето през 2016 г., макар формалните обстоятелства около евентуална сделка да не са се променили особено. 

Към днешна дата според антимонополния орган "Емко" не може да купи "Дунарит", който държавата се опита да одържави след фалита на КТБ. Основанията са следните: 

Сделката води до хоризонтално припокриване в дейността на ЕМКО и Дунарит при производството на определени видове специална продукция и участниците в концентрацията се явяват близки конкуренти по отношение на тези продукти.

Пазарните позиции на обединената група след осъществяване на сделката ще доведат до засилване стопанската мощ на концентриращите се предприятия, което би им позволило да осъществяват независимо пазарно поведение от своите местни конкуренти.

Комисията установи, че участниците в концентрацията са с господстващо положение при производството на някои обособени видове отбранителни продукти, по отношение на които всеки от тях се явява единствен производител в страната.

Препозиционирането и разширяването на портфолиото на продуктите, произвеждани от участниците в концентрацията, може да стимулира обединената група да увеличи цените и промени условията на кооперирани доставки, които са значими за развитието на този сектор.  

Въз основа на цялостния анализ е налице основание да се приеме, че нотифицираната концентрация създава предпоставки да доведе до установяване на господстващо положение на обединената група. Наличието на съществени хоризонтални и конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство за участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализирания пазар.

През 2016 г. - когато датира опита за придобиване на "Дунарит", обаче КЗК не само не говори за нито едно от гореизброените основания за забрана на сделката, но и обяви, че тя изобщо не подлежи на предварителна проверка за концентрация. Нито има нужда от анализ на пазара, защото оборотите на двете компании на територията на България са по законовия праг от 25 млн. лв. В резултат КЗК разреши придобиването.

Обратът се случи заради жалба от "Виафот инвестмънт България", собственост на офшорна компания на Вирджинските острови. Тогава компанията успя да спечели пред Върховния административен съд, с което казусът се върна обратно в антимонополния орган за преразглеждане. Оспорен бе аргументът с оборотите. Актът на петчленния състав на ВАС е от януари тази година.

В резултат - КЗК "размисли" и обяви, че ще направи задълбочено проучване на съответния пазар - в случая оръжейния. Това се случи през февруари. Според постановеното преди ден решение на КЗК въпросният анализ е довел до гореизброените основания "Емко" да не придобие "Дунарит".

От компанията на Емилиян Гебрев са възразили, че с "Дунарит" биха били единствени производители на минохвъргачки и авиобомби, най-малкото защото тези изделия не могат да бъдат произвеждани самостоятелно без компоненти от други производители.

"Относно обединяването на продуктовото портфолио, част от изделията на което няма конкурент - производител на българския пазар - това са изделия с пазарни дялове от 0.51% до 2.51% от продажбата на специализирана продукция за 2014 и 2015 г., за които и до този момент няма алтернативни производители. Тези обеми не могат да доведат до засилването на пазарна мощ или до възможност за осъществяване на независимо пазарно поведение от своите конкуренти", обясняват от "Емко". 

КЗК обаче не е съгласна - при 100% производство на дадени артикули от двете дружества, нямало значение какъв е конкретният дял на този сегмент от общия пазар на специална продукция.

Любопитно е, че при събиране на данни от конкуренти и от асоциация "Българска отбранителна индустрия" за състоянието на пазара и ефекта от евентуална сделка за него, възражения от страна на бранша няма. Това обаче не е взето предвид от КЗК, става известно от решението й. 

Отказът на КЗК да разреши на "Емко" да купи "Дунарит" подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред съда. 99% сигурно е, че жалба ще има - тоест казусът отива отново във ВАС. 

Обвиняемият Гебрев, откакто поиска "Дунарит"

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев в момента е обвиняем за пране на пари, като неотдавна обвинението бе прецизирано. Най-общо версията на прокуратурата е за извършване на сделки, с които са се прали пари на КТБ. И Гебрев бил знаел, че парите не са били чисти, твърди прокуратурата.

Първоначалното обвинение дойде през 2017 г., когато заяви интерес към "Дунарит", Гебрев започна да има проблеми. Тогава Министерството на икономиката отне лиценза на "Емко". Последваха протести, както и среща при премиера Бойко Борисов, на която двамата с бизнесмена уж се разбраха. По-късно му се наложи да го възстанови.