Отстраняването на шефа на КПКОНПИ ще се обсъжда само след като приключи проверката от прокуратурата.

Това реши днес парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Предложението да се махнат предсрочно Пламен Георгиев и Антон Славчев като председател и зам.-председател на антикорупционния орган бе на БСП. То бе внесено миналата седмица. Самият Георгиев коментира, че атаката срещу него е от страна на хората, които КПКОНПИ проверява.

От левицата обаче не се появиха в заседанието на комисията. БСП-ари коментираха днес, че със сигурност има някой друг "подбран" за поста на Георгиев, след като стана ясно, че ще се променят правилата, по които се избира шеф на КПКОНПИ, като към сегашните изисквания добавиха, че освен юрист председателят може да е и лице с дълъг стаж в службите за сигурност.

Спас Гърневски от ГЕРБ изтъкна, че парламентарната комисия периодично изслушва доклади за работата на комисията, и досега всички в комисията, включително БСП-арите, са били съгласни, че тя работи добре и усилено.

"Смятам, че няма да е справедливо и отговорно отстраняването от длъжност да бъде приложено към Пламен Георгиев и Антон Славчев. В този смисъл предлагам да се изчака проверката на съответните органи, те да ни запознаят с резултата и ако в него има достатъчно мотиви да се искат оставки на тези хора, аз ще съм първият, който ще ги гласува“, добави той.

Представителите на "Воля" и ДПС също заявиха, че ще изчакат резултатите от проверката на прокуратурата. Председателят на комисията Борис Ячев пък се заяде със семантичното оформление на предложението на БСП - какво значело "тежки" нарушения по отношение на Георгиев и неговите действия.

В крайна сметка депутатите решиха да поискат данните на проверките от главния прокурор и тогава да се произнесат.